V.l.n.r. Arie Brak, Jan en Alda Hoogendoorn, Jan Willem Timmerman en Wijni en Peter Brak. (privéfoto)
V.l.n.r. Arie Brak, Jan en Alda Hoogendoorn, Jan Willem Timmerman en Wijni en Peter Brak. (privéfoto) (Foto: privéfoto)

Schaatsend een 'steentje bijdragen' aan restauratie kerk

Zes Zegvelders slaan op 29 januari twee vliegen in één klap in Oostenrijk. Niet alleen kunnen ze daar lekker los gaan op hun passie voor schaatsen, tegelijk leveren ze een financiële bijdrage aan de opknapbeurt van de kerk in hun dorp.

Door: Roy Visscher

ZEGVELD - Aan de telefoon vanuit Slowakije, waar hij voor zijn werk verblijft, legt Arie Brak uit wat ze precies gaan doen en waarom. "Wij zessen, vrienden en familieleden en allemaal schaatsliefhebbers, gaan naar de Weissensee in het Oostenrijkse Karinthië om daar de alternatieve Elfstedentocht te rijden. We laten ons daarbij sponsoren, om een steentje bij te dragen aan de restauratie van de Nederlands-Hervormde kerk in ons dorp. Ongeveer een derde van ons streefbedrag van 3000 euro hebben we al binnen, mits we de volle tocht volbrengen natuurlijk. Wat zo'n tweehonderd kilometer schaatsen betekent. Ongeveer even ver dus als van Zegveld naar Assen. 's Ochtends om 7.00 uur starten we en rond vijf uur 's middags is het de bedoeling dat je je laatste rondje van 12,5 kilometer doet." Tweehonderd kilometer achter elkaar door schaatsen, dat is niet iets wat je zomaar even doet. "Een paar mensen van ons groepje zijn echte natuurtalenten, de rest moet straks heel erg zijn best doen. Maar een goede voorbereiding is voor iedereen heel belangrijk. Iedere donderdag gaan we dan ook met zijn allen naar de ijsbaan in Utrecht om zoveel mogelijk rondjes te schaatsen. Een aantal van ons gooit er ook nog wat trainingen op de natuurijsbaan in Flevoland tegenaan, waar ze een kilometer of zestig tot honderd maken. Maar of we het gaan halen, is erg afhankelijk van de weersomstandigheden waar we straks mee te maken gaan krijgen. Sowieso moet je goed blijven eten en drinken tijdens het rijden. Het handigst is het als we straks als groepje aansluiting kunnen vinden bij een grotere groep die met dezelfde snelheid schaatst."

Boven nul

Vier van ons hebben de alternatieve Elfstedentocht al eens gereden. Ikzelf hoor daar trouwens niet bij: de grootste afstand die ik ooit geschaatst heb is een kilometer of honderd. Vijf jaar geleden ben ik wel voor de alternatieve Elfstedentocht naar de Weissensee gereisd, die door de hoge ligging vrijwel elke winter dichtvriest en meestal sneeuwvrij blijft. Maar ik had pech: net toen ik er was, was het vijf graden boven nul en regende het twee dagen lang continu. Ik heb er toen maar een korte vakantie van gemaakt."

Meer berichten