Carolien Hamming en Suzan Kuijsten presenteerden in oktober hun boek 'Gek op stress, maar niet altijd'.
Carolien Hamming en Suzan Kuijsten presenteerden in oktober hun boek 'Gek op stress, maar niet altijd'. (Foto: )

Stress is goed, maar bouw herstel in

HET GESPREK

Stop-emoties, BOM, noodaggregaat, de firma I Feel Good met de afdelingen stress en herstel. Als je met stressdeskundige Suzan Kuijsten praat en haar boek leest, kom je deze termen tegen. "Zo maken we op een eenvoudige manier duidelijk dat stress nodig is en niet erg, als je maar de tijd neemt om te herstellen."

Door: Winny van Rij

Woerden - Suzan schreef samen met Carolien Hamming het boek 'Gek op stress, maar niet altijd '. Terwijl stress meestal een negatieve lading heeft, brengen zij juist een positief geluid en die zienswijze is door vele media opgepikt. "Artikelen in diverse kranten, interviews op radio en tv, we zijn zelfs tot in België doorgedrongen." Herstel is het sleutelwoord. Doe je dat niet dan gaat de stress zich op een gegeven moment tegen je keren en krijg je er last van.

Andere kijk op stress

Suzan woont in Utrecht maar woonde in Woerden tijdens haar jeugd, ging hier naar school, trad op met het bandje Streetwise waarin ze zong en komt nog geregeld naar Woerden. Ze studeerde communicatie-marketing en sociologie en kreeg last van stress. "Toen ging ik me er eindeloos in verdiepen, bestudeerde wat alle wetenschappelijke disciplines hierover zeiden en onderzocht dit in de praktijk." Ze ontdekte: we zijn met zijn allen gek op stress, maken er iedere dag gretig gebruik van en als we geen stress hadden zouden we niet goed kunnen presteren. "Even een sprintje trekken om de weg over te steken, nog snel even boodschappen doen, op tijd remmen als er voor je iets gebeurt. Het kan dankzij stress," legt ze uit. Ze organiseerde het Stresstival in Utrecht met professor Scherder en Mark Tuitert om een andere kijk op stress te introduceren. Stress is nodig om te presteren, maar daarna moeten we wel in de opbouwmodus komen en weer opladen. Want alleen dan kunnen we (top)prestaties blijven leveren. "Joop Zoetemelk zei dat hij de Tour de France in zijn slaap had gewonnen en de broer van Epke Zonderland vertelde dat Epke de halve dag ligt te slapen, om te herstellen. Wie hard werkt moet ook hard herstellen anders beland je in chronische stress." Daar begint het gedonder want in ons digitale tijdperk zijn alle rustmomenten er uit en vinden we herstellen en slapen saaie boodschappen.

Opsaaien

Zin maken en ledigheid is des duivels oorkussen zijn verankerd in onze calvinistische cultuur. "Dan zou je denken dat moe zijn te maken heeft met een gebrek aan motivatie of dat stressklachten en burn-out psychische problemen zijn, maar het zijn ook fysiologisch problemen. Slechter slapen kan een alarmbel zijn van onvoldoende herstel net als grenzeloos gedrag zoals weer of meer gaan roken en drinken, overal ja op zeggen. We moeten meer opsaaien met zijn allen en BOMmen, Bewuste Ontspan Momenten, in de agenda plaatsen. 'Gek op stress maar niet altijd' is een verfrissend boek met verrassende inzichten en handige tips en oplossingen: gekopstress.nl.

Meer berichten