Heleen van Ulden en André Albers hebben in de Molenstraat hun House of Arts geopend. FOTO: Paul van den Dungen
Heleen van Ulden en André Albers hebben in de Molenstraat hun House of Arts geopend. FOTO: Paul van den Dungen (Foto: Paul van den Dungen)

House of Arts is de verbindende factor

Het al enige tijd leegstaande pand naast molen De Windhond in de Molenstraat, waarin voorheen de VVV was gevestigd, heeft nieuwe bewoners. Heleen van Ulden en André Albers openden daar afgelopen zaterdag hun House of Arts.

Door: Paul van den Dungen

Woerden - Ze waren niet direct op zoek naar een expositieruimte, totdat André eind vorig jaar werd gebeld door een vriend die werkzaam is bij een organisatie die zich toelegt op professioneel leegstandbeheer, in de volksmond ook wel antikraak genoemd. Binnen 24 uur was de zaak beklonken en waren Heleen en André ineens de huurders van deze mooie ruimte. Heleen van Ulden: "Samen met mijn partner speelde ik al langer met het idee een ruimte te hebben waar kunst de verbindende factor is. Een ontmoetingsplek voor iedereen, waar mensen gewoon een kop koffie kunnen drinken, een praatje maken, uitgestalde kunst bekijken of kunstboeken inzien."

André voegt daar aan toe dat voor het gebruik van de koffie en thee geen kosten worden berekend. Wel staat er een bus waarin de mensen een vrijwillige bijdrage kunnen doen. Zo vlak voor de opening, die ze geen extra feestelijk tintje geven, is er nog het nodige te doen. Gertjan van Geerenstein heeft een aantal foto's gebracht die straks de wanden gaan sieren. Ook Roel en Gonny van der Bij brengen een aantal kunstwerken om de ruimte verder aan te kleden. Er zijn gedichtenbundels, keramiek, schilderkunst, maar ook litho's van Corneille, Bradley, Anton Heyboer, Bantzinger en sportlitho's van Jan van Diemen. Ook staat er kleurrijke kunst, gemaakt in atelier De Schuur door de bewoners van het Thomashuis in Zegveld. Heleen van Ulden: "Wij hebben aan familie, vrienden en bedrijven gevraagd om een gewone IKEA stoel te doneren, die zij eerst naar eigen inzicht mogen bewerken. Inmiddels zijn er al een aantal afgeleverd. Eentje met een fraaie tekst op de zitting, een die de boerderij als thema heeft en een stoel in brandweerkleuren. De bovenverdieping wordt ingericht als cursusruimte voor Heleen, maar ook als vergaderlokaal voor bedrijven. Maar dan wel in de meest pure zin. Geen telefoons, geen laptops, geen beamers. Ook hier gratis koffie en thee. Indien gewenst kan er ook een lunch worden verzorgd. Die komt van het Stadshotel, de thee van het Leger des Heils, koekjes en appeltaartjes worden gebakken door de werkgroep van Philledelphia, een groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij nemen het meel af bij molen De Windhond en in De Plint onder begeleiding van Liesbeth Kuil gaan ze bakken. De koffie komt van koffiebranderij OverHoop. Onder andere de VVV het Kaasmuseum en het Stadshotel hebben House of Arts in hun programma's opgenomen en maken hun bezoekers bekend met onze ruimte. "Kunst moet verbinden" zeggen André en Heleen in koor en daar hebben zij deze onderneming ook voor opgezet. House of Arts is op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Meer informatie is te vinden op houseofartswoerden.com

Meer berichten