Foto: Paul van den Dungen

China bezoekt Kalsbeek College

Waardevol uitwisselingsprogramma

Na een enerverend weekend met een uitstapje naar De Efteling, was het maandag weer een serieuze schooldag voor de Chinese leerlingen van het Capitol Normal University Ping Guo Yuan Highschool uit Beijing en hun buddy's van het Kalsbeek College.

door Paul van den Dungen

Woerden - Op het programma van de achttien Chinese leerlingen en hun Nederlandse medeleerlingen van het Kalsbeek College staat maandagmorgen een scheikunde- en een natuurkundeles. Het weekend was vermoeiend door de vele uitstapjes, maar ook door het nog lang napraten. Engels is deze dagen de voertaal. Niet alle Chinese leerlingen zijn het Engels volledig machtig. "Ook met handen en voeten is goed te communiceren" zegt Lysanne, de buddy van Mang Yugin. Zij vindt de uitwisseling best bijzonder, nadat ze eerder een bezoek aan China hebben gebracht. "Het is niet alleen een kennismaking met ons onderwijs, maar ook een culturele uitwisseling. Je hoort best veel dingen die bij ons onvoorstelbaar zijn.

Hun lessen duren lang en er zijn maar korte pauzes. Er zijn weinig vrijheden. De omgang met hun docenten is heel streng en formeel. Na een lange schooldag is het eten, huiswerk maken en vroeg naar bed, want ze moeten ook weer vroeg op." Nog los van het dragen van een schooluniform is het niet toegestaan om make-up op te hebben om over het hebben van verkering maar te zwijgen. De meeste meisjes hebben dan ook een voorraad make-up ingeslagen en verbazen zich over onze vrijheden. Scheikundedocent Johan Smit vertelt wat ze het lesuur gaan doen. Hij doet een proef met twee stoffen die elkaar versterken. Ook een kleine hoeveelheid oranjekleurige korrels worden in een zuurkast aangestoken. Behalve een mooi schouwspel levert het ook een grote hoeveelheid as op, een veelvoud van de aangestoken korrels. Smit weet de leerlingen meermaals op het verkeerde been te zetten met simpele testjes. Kijken door een opgerold stuk papier naar een gat in je hand. Een deel van je vinger tussen twee vingers laten zweven. Optisch bedrog, maar succes verzekerd. Na scheikunde is het tijd voor natuurkunde. Docent Martin Fousert laat de leerlingen kennismaken met de uilenballen van de ransuil die ze mogen gaan ontleden. Yang Peiyao vindt het vies, maar Lio Si Yu heeft zich met haar buddy Leonie vol overgave op het uitpluizen gestort. Ook drie docenten en het hoofd van de school zijn meegereisd. Jing Wei, docente Engels, is voor de eerste keer in Nederland en vastbesloten dit met haar familie nogmaals te gaan doen. Het eten in Nederland vinden ze best lekker, maar een avondje bij de Chinees is toch wel een hoogtepunt. De komende dagen staan nog een bezoek aan de haven van Rotterdam en de robot-gestuurde boerderij van de familie Vollering op het programma. Tenslotte geeft docent Jan-Wouter van Wijngaarden donderdagavond op de locatie Bredius nog een kookworkshop van verrassende Hollandse stamppottenvariaties.

Meer berichten