Foto: Sanne Telgenkamp en voormalig docent Dirk Leurink bij de Twee Mussen.

Beeld van de maand januari: Twee Mussen (1976)

door Stadsmuseum Woerden

Twee mussen (1976). Woerden, Openbare basisschool De Achtsprong. Kunstenaar: Jan Vermaat

WOERDEN - In de hal van De Achtsprong in Molenvliet staat het beeld de Twee Mussen. Het prachtige beeldje dat dateert uit 1976 zullen weinigen ooit gezien hebben. Toch behoren de Twee Mussen tot de collectie van het Stadsmuseum. De bekende Woerdense kunstenaar Jan Vermaat is de maker van het beeld. Hij maakte ook Schrijvend Meisje dat op het schoolplein van de Constantijn School staat en vorig jaar door ons is besproken.

Het beeld bestaat uit twee mussen, een kleintje en een grote. Ze zijn naar elkaar toegedraaid en de kleine mus heeft zijn bekje open. De uitvoering is zeer precies met veel detail: er kan onderscheid gemaakt worden tussen het verenkleed, het kopje en de pootjes van de beestjes. Het motief van een kleine en een grote mus heeft meer betekenissen volgens Jan Vermaat: het kan staan voor een moeder die haar kind voedt, maar het kan ook staan voor de leraar die de leerling onderwijst. Beide interpretaties hebben veel betekenis, vooral in combinatie met de school waarin het geplaatst is.

Het idee om twee mussen te maken komt van Vermaat zelf die bij het maken van het beeld dacht aan Desiderius Erasmus, de Nederlandse humanist, theoloog, filosoof en schrijver (1466-1536). De relatie met het onderwijs werd snel gelegd en met woordspeling kwam Vermaat via Erasmus tot grasmus of tot Sylvia communis zoals de Latijnse benaming voor het beestje luidt. Deze grasmussen zijn vooral te vinden bij heggen en boerenomgevingen. De mussen in de school zijn ongeveer 30 cm hoog, dus veel groter dan dat ze in het echt zijn.

Iemand die nauw met de school en het beeld is verbonden is Dirk Leurink. Hij heeft als docent gewerkt bij de Achtsprong en kan zich de komst van de Twee Mussen nog goed herinneren. De vraag die toen speelde was of het beeld binnen of buiten de school geplaatst zou worden. Omdat buiten een speeltoestel kwam te staan, kregen de mussen binnen een plek. De Twee Mussen staan al een lange tijd in de school en worden als deel van het interieur gezien. Ze hebben een brand overleefd, een verbouwing en waarschijnlijk af en toe een duw van de kinderen. Het lijkt hen niets uit te maken, ze hebben alleen oog voor elkaar.

Hij heeft zich ook een tijdje direct over het beeld ontfermd toen er even geen plaats in de school was in verband met een verbouwing.

Meer berichten