Jeannette van Dongen en Ivy Powel  schreven het boek 'Biggetjesfokster en modeontwerpster', over mensen die twee banen combineren.
Jeannette van Dongen en Ivy Powel schreven het boek 'Biggetjesfokster en modeontwerpster', over mensen die twee banen combineren. (Foto: )

Een baan voor het leven of toch twee?

In Nederland werken 700.00 mensen in twee verschillende banen volgens de Sociaal-Economische Raad. Er wordt vaak gedacht dat dit alleen uit noodzaak voortkomt, maar Jeannette van Dongen en Ivy Powel hadden de indruk dat veel mensen hier vrij voor kiezen en gingen op onderzoek uit. Dit leverde hun boek 'Biggetjesfokster en modeontwerpster' op, en dat is geen verzonnen titel.

Woerden - Jeannette van Dongen en Ivy Powel schreven samen een boek over 'Jobcarving', twee passies, twee beroepen. Jobcarven betekent het vormen van je baan, zoals je een stuk hout tot een beeld snijdt, tot een passend jasje naar jouw talenten en jouw leefstijl. Meestal heeft het hebben van meer dan één baan een negatieve klank. Dertien banen en twaalf ongelukken is een bekende uitdrukking. Of vragen zoals; heeft zo iemand wel een duidelijke focus, kan iemand wel voor de volle honderd procent voor het werk gaan? In het boek laten ze echter zien dat in deze tijd mensen hier anders naar kijken, het anders doen, en met succes.

Jeannette woont in Woerden en Ivy in Amsterdam. Ze werken bij een coöperatie Incitamentum, maar oefenen verschillende beroepen uit. Jeannette is coach, consultant en trainer en amateur beeldhouwer, Ivy is trainer en ambtelijk secretaris voor medezeggenschap en professioneel kok. Je kunt Ivy gezien hebben in de finale van de nieuwe Hollandse Lekkerbek met Andre van Duyn. Ze vinden het heerlijk om van rol te veranderen en verschillende talenten van zichzelf aan te boren. Ze vinden het ook heerlijk om de verschillende rollen te vermengen, zoals in hun training 'cook up your team'.

Twee passies

Dat er veel zelfstandigen zijn bijgekomen naast vaste banen, dat weet iedereen wel, maar dat veel van hen dit doen om een andere passie te volgen is minder bekend. Ze vonden dat dit aandacht mocht krijgen. Een boek schrijven hadden ze nog nooit gedaan, maar het in beeld brengen van een grote verandering op de arbeidsmarkt vonden ze een mooie uitdaging om ook dit talent in te zetten.

Hoe reageert de omgeving op de keuze voor twee banen en is het slecht voor je carrière en je gezondheid bijvoorbeeld? Al vrij snel kregen ze door dat passie maakt dat mensen twee verschillende dingen kunnen combineren. Ze worden er vrolijk van en werktijden zijn niet meer het belangrijkste onderwerp, want ze krijgen veel energie uit wat zij doen.

Passie en energie

Als je veel energie hebt is het werken bij de belastingdienst achter een bureau best een uitdaging, ga je dan in de avond op de planken staan met muziek, dan komt je leven meer in balans. Als je bij de politie werkt en wordt aangestuurd door onverwachte situaties, dan is het maken van meubelen waarbij je alles kunt plannen een mooie afwisseling. Naast het zoeken van een goede balans en het toe kunnen passen van meer talenten, willen bijna alle jobcarvers niet alleen voor geld werken. Hun werk moet ervoor henzelf toedoen.

Meer berichten