Directeur Welzijn Woerden Kerstin Hogenbirk en wethouder Tymon de Weger zijn blij met de nieuwe koers, net als. Karen de Groot (links) en Katinka Livestro
Directeur Welzijn Woerden Kerstin Hogenbirk en wethouder Tymon de Weger zijn blij met de nieuwe koers, net als. Karen de Groot (links) en Katinka Livestro (Foto: )

Ommezwaai Welzijn Woerden

Winny van Rij

Vrijwilligers bij Hart voor Woerden

Welzijn Woerden zet samen met de gemeente een nieuwe koers in. Welzijnscoaching en mantelzorgondersteuning van Welzijn Woerden komen onder de vlag van WoerdenWijzer en de vrijwilligersdiensten gaan door onder de naam Hart voor Woerden. Het Beweegteam gaat zelfstandig verder.

Woerden - "Deze omslag past bij het nieuwe coalitieakkoord en het nieuwe college," aldus wethouder Tymon de Weger die net als directeur Welzijn Woerden Kerstin Hogenbirk, blij is met de taakverschuiving. "Welzijnscoaching en mantelzorgondersteuning maken deel uit van het sociale team van de gemeente." "Zo hebben we via ons team van WoerdenWijzer meer mensen voor begeleiding, dichtbij de leefwereld van inwoners, en dat is het meest effectief," verwacht de wethouder.

Meer Vrijwilligere inzet

Hart voor Woerden was al onderdeel van Welzijn Woerden met bijvoorbeeld de vrijwilligersvacaturebank, Vrijwillige hulp voor u en de Vrijwilligersacademie. Daaronder vallen straks ook de vrijwillige diensten als Graag Gedaan, Plusbus, Thuisadministratie en Telefooncirkel. "We willen zware zorg zoveel mogelijk voorkomen door inzet van vrijwillige organisaties," aldus De Weger. "Woerden kent veel organisaties waarin vrijwilligers actief zijn, zij zijn van onschatbare waarde voor onze gemeente."

Ontmoetingsplekken

Ondertussen kijkt de gemeente ook naar ontmoetingsplekken in de wijken met meer activiteiten. "De bieb is al zo'n plek, maar dat moeten we meer uitbreiden." Welzijn Woerden houdt hier nu ook kantoor en Hogenbirk vermoedt dat Hart voor Woerden hier zal blijven. Manager Karen de Groot laat doorschemeren dat ze hier mogelijk werkplekken voor andere vrijwilligersorganisaties kunnen bieden.

Beweegteam

Het beweegteam wordt een aparte stichting want gezondheid en bewegen zijn belangrijke speerpunten, een maatschappelijke opgave. "We verhuisden rond de zomer al naar Basisschool De Kring," vertelt Katinka Livestro. "We gaan voor het nieuwe schooljaar samen met sportorganisaties, scholen en cultuurorganisaties een programma ontwikkelen dat bij hen aansluit."

Duidelijke focus

De veranderingen starten dit voorjaar. "We willen Hart voor Woerden verder ontwikkelen," laat De Groot weten. "De organisatie wordt een stuk kleiner met een duidelijke focus."

Meer berichten