Foto: Roy Visscher

Volle bak(ken) bij platen- en cd-beurs

'Papa, wat was een elpee?'. Deze vraag zal tot het verleden gaan behoren, want de elpee - of lp - is terug van nooit echt weggeweest. Daarover liet de '10e Platen- en CD-Beurs' afgelopen zondag in Harmelen geen twijfel bestaan. Vinyl is bezig aan een comeback.

Harmelen - De overvolle parkeerplaats bij H2O blijkt al een voorbode van wat in de zaal naast het zwembad te zien is. Al voor het begin van de middag schuifelen ruim honderd muziekliefhebbers langs de uitgestalde bakken, die tot de nok toe gevuld zijn met cd's, lp's en singles. Sommigen laten zich simpelweg verrassen door wat ze al speurend tegenkomen. Anderen proberen dat ene in de verzameling ontbrekende schijfje te vinden, wat gezien het overweldigende aanbod niet gemakkelijk zal zijn. Door de opkomst van de cd in de jaren tachtig en nieuwe digitale mogelijkheden om muziek te verspreiden, hebben mensen massaal hun oude platen voor een habbekrats weggedaan. Vele daarvan zijn opgekocht door handelaren, die ze aanbieden op beurzen.

Geen goudmijn

Niet om daar goud geld mee te verdienen. Slechts bij hoge uitzondering 'doet' een lp 30 euro. De meeste kosten onder de 15 euro, blijkt bij navraag bij standhouders. "Het is meer een hobby dan een bijbaan", zegt Ferdy de Goeij uit Streefkerk. "Ik ben zelf een groot muziekliefhebber, heb thuis in elke kamer een platenspeler. Ook al loopt de verkoop goed, deze hobby kost veel meer tijd dan dat die geld oplevert. Er gaat een hoop selectie- en uitzoekwerk aan vooraf." Waarom mensen in dit digitale tijdperk op zoek gaan naar analoge muziekdragers? "Op cd's is álles in de muziek geperfectioneerd." Een klant reageert: "Het is nostalgie." Ook de Dordtse Arie de Zeeuw wordt niet rijk van zijn handel. "De ene keer verdien ik wat met op een beurs staan, de andere keer moet er geld bij. Maar vinyl is zo leuk, veel leuker dan cd's. Je ziet het snel populairder worden." Er is bovendien hoop voor de wat verdere toekomst, want er lopen ook heel wat jongeren te snuffelen tussen de platen. "Zij zijn meestal niet op zoek naar rap of dance maar naar bijvoorbeeld The Beatles. Hun platen zijn erg gewild, net als die van The Rolling Stones, The Doors en Queen."

Jukebox

In een hoek staat Tineke uit Amersfoort op haar gemak een bak met singletjes door te spitten. Voor de jongere lezer: dat is een plaatje waar twee nummers van dezelfde artiest op staan. Tineke is op zoek naar uitbreidingen voor haar verzameling. "Ik heb zo'n achtduizend singles. Da's helemaal niet zo veel, hoor. Ik ben dan ook nog lang niet 'uitverzameld'. Het leuke van die oude muziek is dat die zoveel herinneringen en associaties oproept. Als ik een nummer hoor van rond mijn ouders' huwelijk, dan zie ik ze daar in gedachten op dansen. Al heb ik ook veel digitale muziek, mijn singles komen regelmatig op de platenspeler terecht. Ik nodig een aantal vriendinnen uit en dan de hele avond lekker draaien maar. Al hoort er eigenlijk nog een jukebox bij!"

Tekst en foto: Roy Visscher

Meer berichten