Katelijne en Asha proberen net als de rest een mooi harde wenerdeeg te zetten. De een is er wat handiger in dan de ander. TEKST en FOTO'S Winny van Rij
Katelijne en Asha proberen net als de rest een mooi harde wenerdeeg te zetten. De een is er wat handiger in dan de ander. TEKST en FOTO'S Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Er zitten zeker wel talentvolle bakkers bij

Terwijl Heel Holland Bakt achter de rug is, gaan de veertien jonge bakkers van Heel jong Woerden bakt dapper door. Maandag leerden ze kapsel draaien, een harde wenerdeeg zetten en maakten ze een harde wener mokkataartje bij Bakkerij Versluis, een van de vijf workshoplocaties. En er zitten zeker talenten tussen.

Woerden - Laurens, Pascale, Zoë, Stijn, Asha, Bilal, Katelijne, Anna, Shahd, Mira, Odilia, Alinda, Hanan en Nafisa zijn al sinds november aan het bakken en leren steeds weer nieuwe technieken en producten. Tijdens de voorronde leverden ze allemaal een eigen baksel in. Katelijne maakte oer-Hollandse appelflappen en Asha bakte Bint Sahan. "Gebak van 28 laagjes bladerdeeg met noten en sesamzaadjes." Ze vindt het leuk om te koken en bakken. "Misschien ga ik dat later ook doen."

Handwerk

Bilal vindt zichzelf meer een kok dan een bakker. "Ik wil later mijn eigen zaak beginnen, dus ik leer hier wel van." Hij luistert met de anderen naar de uitleg door de bakkers van Versluis Arno de Roos en Gert van den Berg. "Kapsel is anders dan cakebeslag, er zit geen boter in waardoor het luchtiger is." Na twintig minuten ei en suiker luchtig mengen, spatelt bakker Arno de bloem er met de hand doorheen. "Echt handwerk, om het luchtig te houden."

Uitdaging

Bakker Gert is wel tevreden over de jonge bakkers. "Er zitten best wel goede bij." De een is wat handiger met de technieken dan de ander en hier en daar helpt hij een handje. Zo is het opspuiten van de mokka crème nog niet eenvoudig, maar het taartje vervolgens op je vingertoppen ronddraaien om de zijkanten mooi te strijken met dezelfde crème is best een uitdaging, hoewel sommige dit toch verrassend snel onder de knie hebben.

Super verzorgd

Ondertussen komen Erna en Karin Versluis met wat lekkers naar binnen onder toeziend oog van oud bakker Hennie Versluis. Irma van Dam: "Iedereen die een workshop geeft, doet dit helemaal belangeloos. Het is super verzorgd, iedereen krijgt wat te drinken en iets lekkers." Zodra de oven aangeeft dat het kapsel klaar is, loopt iedereen mee naar achteren. "Heel bijzonder dat we allemaal een kijkje achter de schermen van deze bedrijven mogen nemen." Ze heeft het dan over Bij Roos op de thee, Karit Patisserie, Restaurant Viviamo, Kalsbeek College Bredius en Bakkerij Versluis. "Als je meedoet, moet je het ook goed verzorgen," aldus Versluis. die zowel qua voorbereiding als wat betreft de inwendige verzorging van de mens.

Meer berichten