Esther Vergeer, coach Marc Kalkman en Special Olympics Team NL met in het rood Imra de Wolf. FOTO: Key Tengeler
Esther Vergeer, coach Marc Kalkman en Special Olympics Team NL met in het rood Imra de Wolf. FOTO: Key Tengeler (Foto: )

Drempels wegnemen voor gehandicapte sporters

Esther Vergeer voor #PlayUnified

Tijdens het ABN AMRO World Weelchair Tennis Tournament in Ahoy werd de Woerdense ex-rolstoeltennister Esther Vergeer in het kader van #PlayUnified uitgedaagd door Imra de Wolf van Special Olympics Team NL.

Door: Key Tengeler

Woerden – Esther Vergeer rolt van de tennisbaan waar ze net een clinic heeft gegeven. Ze heeft precies dertig minuten voordat ze haar volgende afspraak heeft. "Mijn dag is van kwartier tot kwartier volgeboekt. Gelukkig heb ik een assistent die me helpt en me overal vandaan trekt. Dan is het tenminste niet mijn schuld dat ik weg moet."

Esther is voor de elfde keer toernooidirecteur van het grote tennistoernooi in Ahoy, vanaf de eerste keer dat het rolstoeltennis in het evenement geïntegreerd werd. "Toen ik in 2009 gevraagd werd, had ik geen idee wat het in zou houden. Ik was toen zelf nog bezig in mijn carrière, maar het leek me een leuke uitdaging." En het beviel goed. "Als toernooidirecteur ben ik hoofdverantwoordelijk, samen met het projectteam van ABN AMRO en de organisatie van Ahoy. Alle spelers moeten de juiste voorzieningen hebben, ik moet publiciteit genereren en ik vertelt ons verhaal aan bedrijven die op het toernooi hun klanten ontvangen."

Dit jaar stond naast de rolstoeltennis ook de verstandelijkgehandicaptentennis in de schijnwerpers. Imra de Wolf, lid van Special Olympics Team NL, daagde Esther uit om een wedstrijd te spelen uit naam van de campagne #PlayUnified. Special Olympics Nederland wil met deze campagne sporters met en zonder verstandelijke beperking dichter bij elkaar brengen. Sporters als Arjen Robben en Marit Bouwmeester waren al uitgedaagd, nu was het de beurt aan Esther. Dat Esther de uitdaging graag aanging, hoeft niemand te verbazen. Met haar Esther Vergeer Foundation zet ze zich al langer in voor en samenspelen van valide en minder valide sporters. "De stichting stimuleert gehandicapten zich aan te melden bij 'normale' verenigingen door daar letterlijk en figuurlijk alle drempels weg te nemen," vertelt Esther.

Zo wordt koudwatervrees verminderd en krijgen trainers trainingen om oefeningen voor minder valide sporters te maken. "Het is natuurlijk verleidelijk om deze kinderen te beschermen en een speciale behandeling te geven, maar zo zit de wereld ook niet in elkaar. Sporten helpt om zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te leren. Je moet voor jezelf op kunnen komen, want je gaat nog veel hobbels op je weg tegen komen."

Tijd voor de challenge. Na een gezamenlijke warming-up met de rest van Special Olympics Team NL speelden Imra en Esther een supertiebreak: de eerste die de 10 punten haalt met twee punten verschil, wint. Esther begon sterk met een 2-0 voorsprong, maar daarna ging het gelijk op. Bij 7-5 sloeg Imra een ace en ze kwam na twee zure uitballen van Esther zelfs tot een matchpoint: 8-9. Esther trok hem echter gelijk tot 10-10. De spanning liep op en het publiek moedigde de dames aan. Imra haalde hier vertrouwen uit en deed er nog een tandje bij. Ze sloeg enkele rake klappen en drukte Esther in een onmogelijke positie. Ze pakte de wint met 10-12! De dames omhelsden elkaar en Imra reikte Esther de speciale #PlayUnified-bal uit. Uitdaging geslaagd!

Meer berichten