Foto: Foto:

Voorrang

Recentelijk is het Wonder van Woerden weer volop in de aandacht. En dan bedoel ik niet de honger stillende snoeken of het in een delirium verkerende Woerdens weeskind dat Amerika ging kerstenen.

Neen, ik bedoel hier het laatste wonder, te weten dat wondermoment waarop de stoplichten rond de Snellerbrug uitvielen en Woerden voor het eerst sinds mensenheugenis probleemloos de stad in en uit kwam.

Dit voorval creëerde een chaos waar als vanzelf een structuur uit ontstond. Tot op de dag van vandaag weten we niet precies wat het geheim is, wie welke rol er in speelt en welke mechanismes maken dat het werkt, maar het werkt.

En omdat alle factoren onsamenhangend samenhangen is het vooral ook zaak om er met de vingers vanaf te blijven. Dat betekent dan helaas wel dat fietsers zich met ware doodsverachting voor auto's moeten blijven storten in de hoop dat voorrangsregels en buitenspiegels gebruikt worden.

'Rijd eens wat langzamer en rem een beetje af'

Maar mede dankzij die opoffering stroomt het al jaren door als het vast zit, tot er recent de klad in kwam. Mogelijk heeft het iets te maken met de aantrekkende economie of de veronderstelde enorme toestroom van toeristen naar Woerden. Maar nu zit het dus vast als het vast zit.

In de hardcore spits is het nog altijd geen probleem omdat bij het langzaam rijden het ritsen tot ware kunst is verheven. Woerden geeft elkaar en masse voorrang. Maar in de uren rond de spits gaat het mis. Tot aan Harmelen staat de Utrechtsestraatweg vast en vanuit Kamerik zien ze de Oudelandsestraatweg-file oprukken.

Dit terwijl het verkeer vanaf de centrumring lekker vlot doorrijdt maar het Noordoosten volledig lam ligt.

De oplossing is echter eenvoudig en sluit perfect aan bij het feit dat we graag iets voor elkaar over hebben. Rijd dus eens wat langzamer en rem gerust een beetje af op de Oostdam of Stationsweg tussen 08.00 - 09.30 uur en 16.00 - 18.30 uur en geef een ander voorrang.

Daar zullen we overigens wel rap mee moeten gaan beginnen. Iemand heeft namelijk het onzalige idee opgevat om in ons wonder in te grijpen met verkeersregelaars. Maar dit wonder is zo wonderlijk dat het menselijke brein dit niet kan bevatten en dit ingrijpen averechts werkt.

Resteert alleen een investering in een paar voorrang inspirerende borden zodat ook het vreemdelingenverkeer vrolijk mee aan de doorstroming mee kan doen.

Junior Brandenburg

Meer berichten