Foto:

Marcel Fokker toert door Thailand met de Biggles Big Band

Een bijzonder avontuur, dat is wat Marcel Fokker de komende drie weken gaat beleven. "Ik ga door Thailand toeren met de Biggles Big Band. Onvoorstelbaar hoe groots we daar worden aangekondigd op enorme billboards." Ze zijn gek op deze Swing jazzmuziek, net als hun koning Bhumibol die in oktober 2016 overleed en een jaar later werd gecremeerd.

Door: Winny van Rij

Woerden - De dirigent van deze 22-mans formatie is Adrie Braat, ook contrabassist bij de Dutch Swing College Band die al sinds 1988 bestaat. "Zijn zoon is invalpianist in mijn bandje en hij tipte mij." De Biggles Big Band toert al vele jaren door Thailand en dat komt doordat ze speelden tijdens het bezoek van de Thaise koning aan toenmalig koningin Beatrix. "Ze speelden een arrangement van de koning zelf die muziek componeerde en saxofoon speelde. Hij haalde ze Thailand hoewel ze hem zelf nooit hebben ontmoet. Het orkest speelt ook drie stukken van de overleden koning."

Vijftien optredens

Tijdens de drie weken durende toer treedt de Biggles Big Band 15 keer op. "Naast miniconcerten op universiteiten en bij de ambassade, radio- en tv-optredens, zijn er acht grote concerten door het hele land." Van Bangkok naar het noorden tegen de grens met Birma, via de grens met Laos en de Mekongrivier weer naar Bangkok en dan in het zuiden naar Hua Hin. "Daar is een concert aan het strand." Hiervoor oefende Marcel wekelijks met de band in hartje Amsterdam.

Hij is de enige zanger en brengt nummers van Frank Sinatra. "Zoals Fly me to the moon, van Dean Martin zoals Besame Mucho en van Louis Prima. Je kent hem wel van Buona Sera." Samen met vijf trompetten, vier trombones, vijf saxofoons, gitaar, piano, akoestische bas, drums, twee violen, een altviool en een cello moet dit gewoon fantastisch klinken.

Marcel speelde wel vaker in onze buurlanden en eenmaal in Libië." Khadaffi had een project bedacht om water vanuit de woestijn naar bevolkingscentra aan de kust van de middellandse zee te brengen. "Dat werd gebouwd door een Nederlands bedrijf. Die had mijn toenmalige band De Heeren van het goede leven uitgenodigd voor een personeelsfeest. Zes dagen kostte het ons, waarvan twee keer een busreis van 24 door de woestijn." Deze tour wordt een stuk comfortabeler met drie of vier binnenlandse vluchten.

Even nadenken

Hij heeft er enorm veel zin in, maar moest er wel even over nadenken. "Ik laat mijn vriendin en het RIE-Theater achter waar ik de programmering doe." Hij en compagnon Dave Kortekaas zouden er de eerste twee jaar altijd zijn. "Dave schrok wel even, maar gunt het me zeker. Ik mis alleen twee optredens van bands die via mij hier optreden."

Meer berichten