De rode lijn in het leven van fractievoozitter CDA Woerden Job van Meijeren is maatschappelijke betrokkenheid. "Bij het CDA kan ik mijn passie kwijt." FOTO: Winny van Rij
De rode lijn in het leven van fractievoozitter CDA Woerden Job van Meijeren is maatschappelijke betrokkenheid. "Bij het CDA kan ik mijn passie kwijt." FOTO: Winny van Rij (Foto: )

Laten we echt luisteren naar elkaar

Ken uw raadslid: Job van Meijeren

Het gezin voerde vroeger thuis aan tafel altijd wel een maatschappelijk debat. "Dat vind ik leuk en met vijf broers en zussen ben ik zeker gepokt en gemazeld," zegt Job van Meijeren, met zijn 28 jaar een van de jongste fractievoorzitters in Woerden. Zijn partij: Het CDA, de grootste partij met zeven zetels in de Woerdense gemeenteraad. "Ik heb niet echt een politiek voorbeeld maar raak erg geïnspireerd door politiek historische figuren als Martin Luther King en Nelson Mandela, en de manier waarop zij mensen inspireerden."

Door: Winny van Rij

Zegveld - Job kwam in Zegveld wonen toen hij anderhalf was. "Mijn vrouw en ik woonden even twee jaar boven de parkeergarage in Woerden toen we net getrouwd waren, maar nu met twee kindjes weer in Zegveld. Een huis met tuin en al onze vrienden in de buurt." Hij zet zich zowel in voor Zegveld rondom bijvoorbeeld woningbouw als voor de totale gemeente met de energietransitie, duurzaamheid, de verkeersproblematiek, het sociale domein, het verbinden van mensen in de wijken. "Leuk om met al die dossiers bezig te zijn. Dat je kunt meedenken over belangrijke beslissingen voor de stad zoals een snelfietspad langs het spoor, een brug over de Oude Rijn, kijken hoe we nieuwe initiatieven in de wijken kunnen laten aansluiten op wat er is."

Nieuwe wijk in de stad

Dat doet hij zeker vijftien uur per week voor het CDA maar hij reist ook vier dagen per week met de trein naar Amsterdam waar hij op het stadhuis werkt als adviseur voor de gemeentesecretaris. "Een mooie plek," laat hij weten. "In zo'n grote stad zijn dezelfde dossiers als in Woerden maar dan met een andere omvang. Het verruimt mijn blik en ik neem weleens ideeën voor oplossingen van problemen mee naar Woerden." Hij noemt de transitie van Middelland van bedrijventerrein naar woonwijk. "Wij zijn gewend in lege polders te bouwen, Amsterdam heeft ervaring in het transformeren van bestaande wijken. Daar leer ik dat je moet uitgaan van een nieuwe wijk in een bestaande stad. Met maatschappelijke voorzieningen en scholen maar wel met behoud van het karakter van de totale stad. Dat is cruciaal. Er moet geleefd kunnen worden."

In gesprek gaan

Daarom is het belangrijk in gesprek te gaan over waar we als gemeente naartoe gaan. "Echt luisteren naar elkaar om de nuance te horen in plaats van te polariseren." In Woerden zijn we nog wel op elkaar betrokken, aldus Job. "Laten we dat vasthouden. Uiteindelijk willen we allemaal een mooie stad, een mooie leefomgeving. Als we met elkaar zoeken naar het beste, komen we in de buurt van het beste. Compromissen sluiten en water bij de wijn doen. Dan krijg je dingen voor elkaar," aldus Job van Meijeren. "Die poldermentaliteit past bij Woerden, we redden het hier met elkaar en dat is hoe ik volksvertegenwoordiger wil zijn." Als hij in zijn vrije tijd op straat wordt aangesproken is hij dan ook meteen raadslid. "Dat ben je 24 uur per dag."

Teamcaptain

Job paste het beste bij de profielschets van fractievoorzitter die open is besproken. "Ik ben teamcaptain van zes zelfstandige raadsleden met eigen verantwoordelijkheden en woordvoerderschappen." In hun fractievergaderingen komen alle meningen op tafel. "Daarna zetten we de lijn uit."

Meer berichten