Foto: Winny van Rij

Excelsior goes Broadway op Proms

HET GESPREK

Op zaterdag 16 maart zindert sporthal Snellerpoort van de musicalmuziek. Als je binnenkomt via de rode loper, waan je jezelf gelijk in de sferen van de glitter van Broadway.
The Phantom of the Opera, A brand new day en Innuendo klinken die avond uit de luidsprekers. Live door orkest, solozangers en koor, ondersteund door dans van D'joy en aan elkaar gepraat door Mariëtte van Slagmaat en Koos van Geest.

Door: Winny van Rij

Woerden - Harrie Banken, trompettist van Excelsior en organisator van het tweejaarlijkse Promsconcert, laat niets aan het toeval over, weten de deelnemende zangers en zangeressen. Marcel Fokker deed in 2017 voor het eerst mee. "Het overtrof al mijn verwachtingen, is bijzonder, groter en mooier dan ik had verwacht. Ongelooflijk dat je dit met zo'n klein team doet," zegt hij. "Het is goed geregisseerd en je hebt werkelijk overal over nagedacht: licht, geluid, regie. Dat zie je alleen maar als je achter de schermen meewerkt." Harrie, in het dagelijks leven projectleider, lijkt het gewoon te vinden. "Het is ook voor Clipper een mooie uitdaging."

Kans voor talent

Marcel zingt onder andere New York. "Een fantastische Frank Sinatra vertolker," aldus Harrie. Daarnaast zijn er nog tal van andere solisten, ieder met hun eigen talent. "We geven ook graag jong talent een podium," vervolgt hij. Zoals de 17-jarige Sofie de Bruijn die vorige week woensdag de Aanmoedigingsprijs Cultuur won van het Cultuur Platform. "Ik zing Somewhere over the Rainbow, doe mee met backings en zing mijn eigen nummer Mad about you." "Dat doen we normaal niet maar we hebben voor Sofie een uitzondering gemaakt en hier speciaal een arrangement voor laten maken," licht Harrie toe.

Hoofdrol gunnen

Heel veel nummers worden ondersteund door een koor, dit jaar Zanggroep Rhythm & Friends dat in Harmelen oefent, voor de helft uit Woerdenaren bestaat en ooit al eens meedeed in de Dijkstrahal. Voorzitter Minke Baak zegt dat ze er wel even over moest nadenken toen Harrie hen vroeg. "Het is voor ons een extra uitdaging want de meeste nummers zitten niet in ons repertoire, maar iedereen zei volmondig ja." Het is wel een hele andere insteek. "Normaal zetten wij de act neer, nu hebben we vooral een ondersteunende rol." Dat geldt ook enigszins voor Excelsior. "Normaal is alle aandacht voor ons, nu zingen solisten en koor veel op onze muziek. Als je elkaar een hoofdrol gunt krijg je een mooi afwisselend programma."

Enthousiast

"Onze koorleden zijn enthousiast over jullie," zegt Minke tegen Harrie. "Dat geldt andersom ook," zegt hij. "Toen de afterparty van jullie Lentefestival begon, ging het dak eraf. Zo gezellig, iedereen deed mee, jullie dirigent Carole Kroese kan echt alles spelen." Dat geldt ook voor Excelsior 's dirigent Hans van Hees. "Je krijgt de dirigent die je verdient." Ze kijken er allemaal naar uit. "Zin in," aldus Minke. "We zingen tussendoor ook eigen nummers." "Fantastisch zo'n groot evenement," aldus Sofie. "Ik bestond niet eens toen het eerste Promsconcert plaatsvond." Marcel komt een paar dagen van tevoren pas terug van een toer door Thailand maar kijkt er ook echt naar uit. "Het is een soort groepsgevoel, zoals de eindmusical op school." En Harrie kan op de avond zelf alleen maar loslaten. "Ik speel immers zelf mee."

 

Meer berichten