Foto: Winny van Rij

Gevolgen van behandeling bij kanker

Eigenlijk is er weinig bekend over huid- en oedeemproblemen na chemo en bestraling bij kanker, zo bleek tijdens een themaochtend bij Inloophuis 'Leven met kanker'. Huid- en oedeemtherapeuten Lynn Otter en Thessa Esser kwamen vorige woensdag voorlichting geven aan een huiskamer vol belangstellenden die spraken over een waardevolle ochtend.

Door: Winny van Rij

Woerden - Bij radiotherapie worden zowel tumorcellen als goede cellen aangetast. "Gelukkig kan de huid zich normaal gesproken goed en snel herstellen," aldus Thessa. Toch kunnen er acute problemen ontstaan zoals verkleuring, droge huid of mee-eters. Iemand kan zelfs maanden of jaren later last krijgen. "Dan heb je niet door dat het door een behandeling komt." Een droge huid, slechte wondgenezing of poikiloderma. "Dat zijn witte vlekjes waar de huid dunner is, een beschadiging door overmatige blootstelling aan zon, maar ook door bestraling."

Goed smeren

Ook na chemo of hormoontherapie kunnen verkleuring van de huid, jeuk, huiduitslag en overgevoeligheid voor de zon ontstaan. "Je gaat sneller blozen na hormoontherapie en kunt acné of netelroos krijgen." Thessa gaf tips om deze problemen aan te pakken. "Overleg altijd met je specialist of therapeut. Smeer met een goede hydraterende crème, zoals met Aloë Vera, dit werkt verzorgend en verkoelend.

Vocht vasthouden

Oedeem is een vochtophoping in de huid. "Dit ontstaat vaak na een operatie wanneer lymfeklieren zijn verwijderd, of wanneer het litteken het afvloedgebied van het oedeem blokkeert," legt Lynn uit. "De drainage stagneert. Ieder gebied in het lichaam heeft eigen drainagegebied, bij de borst gaat dit naar de oksel. Na een operatie ontstaat daar littekensweefsel met het risico op vochtophoping." Een van de eerste verschijnselen is een zwaar gevoel in bijvoorbeeld een arm. "Als je dan al komt voor behandeling, kunnen we oedeem voorkomen."

Goed bewegen

Beweging is enorm belangrijk tegen vochtophoping. "Voorkom over- en onderbelasting, draag geen strak zittende kleding of zware tas aan je arm. Wandel zeker 30 minuten voor een goede doorbloeding. "Dat zorgt voor aanmaak van voedingstoffen en afvoer van afvalstoffen. Voorkom overgewicht, grote temperatuurverschillen, repeterende bewegingen en slechte werkhouding." In hun behandeling bepalen de therapeuten het oedeemgehalte, meten goede compressies aan en stimuleren het lymfesysteem manueel.

Meer berichten