Marita Damen in gesprek met Jos Terpstra, bestuurslid Stichting Hugo Kotestein, afdeling Harmelen.
Marita Damen in gesprek met Jos Terpstra, bestuurslid Stichting Hugo Kotestein, afdeling Harmelen. (Foto: )

Kunst in de Openbare Ruimte

Stadsmuseum Woerden

Beeld van de maand februari

In Harmelen staan vier beelden die deel uitmaken van de collectie van het Stadsmuseum. Dat zijn Kind met uitgestrekte hand, Vrijheid/Monument voor Cor van Bemmel, In Morpheus' Armen, en Monument voor de Treinramp. Er zijn meer beelden die in Harmelen in de openbare ruimte staan, maar deze beelden vormen geen onderdeel van de collectie en worden 'wezen' genoemd. Dat betekent dat ze niet in eigendom zijn van het Stadsmuseum maar bijvoorbeeld van een school of zoals de Monnik van de Kloosterhoeve.

Harmelen - In Morpheus' Armen is gemaakt door de Poolse kunstenaar Dominika Griesgraber in het kader van het project 'Sitting Art'; het symposium uit 2007 dat werd georganiseerd door de Rotary Woerden. Dominika woont en werkt in Polen.

Ze is een bekend beeldhouwer en geeft les aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau. Het idee om een mythologisch figuur zoals Morpheus te maken viel samen met haar studie Griekse literatuur die ze destijds deed. Haar oeuvre bestaat uit vrij grote beelden die op verschillende plaatsen in Europa staan.

Groot beeld

Ook het beeld op de Raadhuislaan in Harmelen is erg groot, namelijk 1.70 meter hoog, 1.40 meter breed en 70 cm diep. De steensoort is Dolomiet. Het heeft een duidelijke voor- en achterkant en twee verschillende zijkanten. Op zithoogte komt de steen naar voren, zodat je er op kunt gaan zitten.

Als je goed naar de vorm kijkt zie je dat het beeld je omarmt, het biedt bescherming. Het is het enige beeld van Dominika Griesgraber in Nederland.

Griekse god

Morpheus is een mythologisch figuur, een Griekse god die heerste over de dromen, met name die van helden en koningen. Hij is de zoon van Hypnos, de god van de slaap. Volgens Ovidius kon hij als geen ander iemands houding, uiterlijk, stem en manier van spreken nadoen en wist hij altijd de juiste woorden en kleding te kiezen. Hij was in staat om iedere gedaante aan te nemen en verscheen in iemands dromen als diens geliefde. Morpheus woonde in een grot die versierd was met papavers. Dat zou een verwijzing kunnen zijn naar een bepaald soort papaver, namelijk de papaver somniferum ofwel de slaapbol, waar opium uit wordt gewonnen. Een andere verwijzing naar de Morpheus is morfine, een medicijn met hallucinerende werking.

Beeld om te gebruiken

Ondanks deze mythologische verwijzing leeft het beeld niet echt bij de inwoners van Harmelen. Dat heeft enerzijds te maken met de moeilijke vorm waardoor het beeld minder aanspreekt. Je weet niet zo goed wat je er mee aan moet. Hoewel het een beeld is om te gebruiken, zal niemand op die gedachte komen. Voetgangers en fietsers komen er moeilijk bij en de plaats waar het beeld staat nodigt niet uit om er naar toe te lopen. Samen met het bestuur van de Stichting Hugo Kotestein is nagedacht of verandering van plek het beeld aantrekkelijker zou maken.

Meer berichten