Foto: Foto:

Vernoemen

Junior Brandenburg - Ooit brulde een minister, wiens hele bestaansrecht leek gebaseerd op brullen, hetgeen later ook bleek toen hij vooral vliegtuigen liet brullen boven Woerden, dat de schop de grond in moest. Nu is de betreffende ex-minister al een tijdje uit beeld, mede na een leugentje en een huiselijk akkevietje, maar Woerden lijkt toch een beetje Eurlings-begeisterung te pakken te hebben. Bruggen zijn afgesloten, parkeergarages opgeleverd en restaurants uit de grond gestampt. Het Westdampark (juiste naam) is sinds deze week letterlijk op de schop.

Daar blijft het niet bij. Want wat bleek, ondanks het debacle met het gemeentehuis en de niet bepaald vlot lopende gasloze verbouwing in het Schilderskwartier, heeft GroenWest het toch nog weer op een akkoordje gegooid met BAM. Ze gaan gezamenlijk het oude FNV kantoor te grazen nemen. Benieuwd welke bouwperikelen dit op gaat leveren.

"Het verleden wordt soms snel vergeten, zelfs als het een dagelijkse doorn in het collectieve oog is."

En dan hebben we de noest aangevangen bouwlust op het oude Mona terrein en een stukje verderop, bij het Den Oudstenterrein. En dat bouwlust blind kan maken blijkt helaas uit de voorgenomen bouw van opnieuw een draconische monsterlijkheid aan de Rijn. In een vlaag van ruimtelijke ordeningsverbijstering heeft men geredeneerd dat één lelijkste pand van Woerden niet genoeg is. Naast de Brediushage moet derhalve een nieuwe aanslag op ons stadsgezicht verrijzen. Oja, deze wordt nog een stukje groter dan het grote gele monster.

Je zou denken dat stenen en ezels resulteren in geleerde lessen, maar het verleden wordt soms snel vergeten, zelfs als het een dagelijkse doorn in het collectieve oog is.

Maar we staan ook wel eens stil bij het verleden. Zo hebben recentelijk een paar vergeten staatslieden een straat vernoemd gekregen. En dat is een gemiste kans. Want hadden we het verleden willen eren, dan hadden we op het oude Mona terrein gewoon de Toetjes-buurt gebouwd. Van Chipolataplein tot Karamelvlastraat. Zonde.

Ook zonde is dat we geen inhaalslag maken in het aantal Vrouwen in het stratenplan. In Amsterdam is men al aan het rellen geslagen, maar ook in Woerden zou een protest niet misstaan. Immers komen wij ook niet veel verder dan Annie en vooruit, Madelief. Die laatste is dan weliswaar niet zo bedoeld, maar goed. Hierbij dus een oproep om, als we nog meer straten aanleggen, positief discrimineren jegens toetjes en vrouwen en zo verder Woerden uitbouwen.

Meer berichten