De Italiaan Antonio del Rosario kwam in Woerden te wonen aan de Singel waar zijn dochters geboren werden. Nu woont hij weer aan zijn geliefde Singel. "Hier heb ik leren schaatsen."
De Italiaan Antonio del Rosario kwam in Woerden te wonen aan de Singel waar zijn dochters geboren werden. Nu woont hij weer aan zijn geliefde Singel. "Hier heb ik leren schaatsen." (Foto: )

Het gesprek: Antonio laat mensen bewegen

Deze maand precies vijftien jaar geleden begon Antonio del Rosario met een wandelgroep voor mensen met een psychiatrische achtergrond en hij wandelt nog steeds met ze, ook is hij al 80 jaar. "Ik sla nooit over, ze kunnen altijd op mij rekenen, zegt de sportman pur sang. "Bewegen is gewoon goed en dan het liefst in de buitenlucht." En hij heeft nog meer wandelgroepen: voor mensen met Parkinson en met kanker.

Door Winny van Rij

Woerden - Antonio nam de wandelgroep die bij Altrecht hoorde over van Jo Goossens uit Driebruggen. "Hij wilde van deze groep af omdat hij ging starten met groepen voor powerwalking en nordic walking, dat was toen helemaal in."

Luisteren

Antonio ging de uitdaging aan en wandelde in het begin twee keer per week vanaf de Ampèreweg. "We hadden toen wel tien deelnemers, ook vanuit Utrecht. Het was makkelijk te bereiken vanaf het station." Toen Altrecht wegging, werd de wandelgroep gestationeerd bij Wij3.0 aan de Gildenweg dat sinds kort ook weg is. "Toen hadden we steeds zo'n vijf wandelaars en dat is nog zo." Hij start nu iedere dinsdagmiddag vanaf De Plint. "Bewegen is belangrijk, maar naar ze luisteren ook en ik leer ze onderweg dingen over bomen. Het zijn vaak intelligente mensen die iets hebben meegemaakt." Hij geeft ook huiswerk mee. "Maak 's avonds na het eten nog een ommetje, dat is ontzettend gezond." Antonio nam later de andere groepen ook over en kwam weer terecht bij Clytoneus waarvan hij medeoprichter is. "Ik vroeg Dick de Vries mij te helpen omdat ik de vele groepen niet alleen kon begeleiden. Ik was er immers een tijd uit geweest vanwege andere bezigheden." Daar startte hij vijf jaar geleden ook een speciale wandelgroep voor mensen met Parkinson. "Ook heel mooi om te doen."

Bewegen bij kanker

En of dat nog niet voldoende is, wandelt hij ook eenmaal in de twee weken met een groep gasten van Inloophuis 'Leven met kanker'. "Helaas kreeg mijn vrouw Heddy met de ziekte te maken. In 1988 en weer in 1998. Ze staat nog op de foto met de burgemeester toen ze bij de opening het lint mocht doorknippen." Antonio startte met Gerard van der Plas de wandelgroep die ze nog steeds begeleiden. Zijn vrouw overleed in 2009 in het Hospice. "Gelukkig wonen twee dochters dichtbij, in Gouda en in Woerden, en ik ga twee keer per jaar naar Italië waar mijn andere dochter woont."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden