Ernst Daniël Smid opent op zondagavond 7 april het Opera Viva Festival in Het Klooster
Ernst Daniël Smid opent op zondagavond 7 april het Opera Viva Festival in Het Klooster (Foto: PR)

Ernst Daniël Smid over Opera: "Mensen met aparte levens"

Ernst Daniël Smid komt op zondagavond 7 april naar Woerden. Niet om te zingen maar om mensen mooie verhalen over drie beroemde componisten te vertellen: Rossini, Puccini en Verdi. Hij is naar Woerden gehaald door de artistiek leider van het Opera Viva Festival, operazangeres en theatermaakster Carla Regina. "Een hele bevlogen vrouw, zij is net zo gek van muziek als ik."

Door Winny van Rij

Woerden - Ernst Daniël Smid is opgegroeid met opera. "Mijn ouders waren gek op klassieke muziek, zongen opera. Ik ging dit als klein kind nadoen en merkte dat ik dezelfde stem had." Opera is de meest moeilijke kunstvorm op aarde, weet hij. "Je hebt veel mensen die input willen leveren zoals een zangleraar, regisseur, decorbouwer, kostuummakers en mensen van het licht. Die input moet jij als zanger allemaal verzamelen en het je eigen maken."

Indrukwekkend

Een fysiek zwaar beroep dat veel energie kost. "Ik ga geen opera's meer zingen," zegt de 65-jarige bariton die zo langzamerhand richting zijn pensioen gaat. "Maar zolang ze me vragen om te zingen, kom ik gewoon." Hij heeft een bijzondere carrière achter de rug. Na vier jaar conservatorium in Amsterdam ging hij op zijn 26-ste naar Duitsland. "Hier zong ik zes jaar in allerlei theaters. Daarna ben ik op veel plekken geweest, van Carnegie Hall in Amerika tot aan de Notre Dame in Parijs." Tussendoor bracht hij opera onder de aandacht van een breed publiek met het programma Una Voce Particolare en legde hij opera's uit in een speciaal radioprogramma dat twintig jaar lang werd uitgezonden. Deze verhalenverteller komt nu naar Woerden. "Ik kan uit een enorme ervaring putten."

Aparte levens

Input voor verhalen is er genoeg. "Opera is ook een beetje een raar gebeuren," aldus de meester op dit gebied. "Een verzameling van mensen met aparte levens die op verheven toon drie keer hetzelfde zeggen." Hij verhaalt over Puccini. "Zijn opera's hebben vaak een vrouwennaam als titel. Hij was verzot op vrouwen en kwam daardoor ook in de problemen." Of over Rossini die op schrikkeldag in een schrikkeljaar geboren werd en op vrijdag de 13e in een schrikkeljaar overleed. En over Verdi. "De grootste componist aller tijden. Als zijn moeder hem als baby tijdens een opstand niet in een kerk had verstopt, was hij er niet geweest. Hij gaf 24 uur lang geen kik."

Meer berichten