Foto: Foto:

Leukste vak

Junior Brandenburg - Het schrijven van een column neigt van zichzelf naar een potje preken voor eigen parochie, maar vandaag trakteer ik op een onvervalste preek in eigen straat. In dit geval niet de Rijnstraat, maar het straatje van de Horeca.

Ik zal u een pleidooi voor een meer evenwichtige groei van het Woerdense horeca-aanbod besparen en mij onthouden van commentaar op horeca op de expansiedrift in openingstijden van horeca op bedrijfsterreinen.

Wat ik wel ga doen is een lans breken voor het leukste vak, namelijk het horeca-vak. De reden ligt in het feit dat er veel onvervulde vacatures zijn in Woerden. En dat heeft best verstrekkende gevolgen. Eten kookt niet vanzelf en borden lopen niet zelfstandig naar een tafel. Horeca draait volledig om gastvrijheid en laat dat nou net iets zijn dat robots niet bepaald beheersen.

"Eten kookt niet vanzelf en borden lopen niet zelfstandig naar een tafel"


We hebben dus wel veel leuke en goede restaurants en cafe's, maar willen we ze openhouden, dan hebben we ook de nodige man- en vrouwkracht nodig.

Toen ik ruim 8 jaar geleden startte met El Rey kon ik mij nog wel eens verbazen over bevreemdende tradities in het vak, maar los van mijn eigen inspanningen voor een ander werkklimaat, kan gerust gesteld worden dat het vak veranderd is. Geen geschreeuw, geen hoogspanning en geen onmenselijke taferelen. Bij de Woerdense bedrijven staat niet alleen de gast centraal, maar juist ook de mens die het allemaal mogelijk maakt. En met 99% van de gasten maak je het samen superleuk.

Maar waarom krijgen we die vacatures dan niet vervuld? Ik ga niet ontkennen dat het wel even wat anders is dan vakkenvullen of achter een bureau zitten. Maar dat maakt het juist zo'n mooi vak.

Een vak waar je iedere dag nieuwe dingen meemaakt, leert assertief te zijn en zelfredzaam. Waar je de gekste dingen leert die altijd ergens van pas kunnen komen, en waarin je heel probleemoplossend wordt. Een vak dat je ook niet volledig op school kan leren, maar echt iets is dat je moet ervaren in de praktijk. Dit terwijl je ontdekt hoe tof het is om samen met een team plezier te halen uit het plezier van anderen. Dus, zoek je een toffe uitdaging en wil je in jezelf investeren, trek dan die stevige
(sport)schoen aan en kom meewerken in het leukste vak!

Meer berichten