Foto: Luciana Blair Potography

Opera is toegankelijk, net als musical

HET GESPREK

Carla Regina is artistiek leider van het eerste Opera Viva Festival van 7 tot en met 10 april in Woerden. Een laagdrempelig festival voor iedereen die van muziek en cultuur houdt. "Ik wil laten zien dat opera net zo toegankelijk is als musical, ik wil dit gezongen theater naar de mensen brengen." Dus iedereen kan komen. "Ook al is dit je eerste opera."

Door Winny van Rij

Woerden - Opera is niet persé saai of hoog gegrepen en dat laat Carla zien tijdens het festival. "Het is heel entertainend en makkelijk te volgen," aldus de operazangeres en theatermaakster. Ze is als docent en artistiek leider al twaalf jaar verbonden aan het Woerdense operagezelschap Opera Viva dat ieder jaar een voorstelling geeft, maar dit jaar is het anders en grootser. "We beginnen op zondag 7 april 's avonds." De burgemeester en de Italiaanse ambassadeur openen het festival. "Een enorme eer." Daarna vertelt Ernst Daniël Smid mooie verhalen over beroemde componisten.

Er even tussenuit

Het festival biedt drie gratis miniconcerten van een half uur op verschillende locaties in Woerden. Op maandag 8 april om 12.30 uur in de Grote Zaal van het ziekenhuis, op dinsdag 9 april om 12.00 uur in het Stadsmuseum en op woensdag 10 april om 15.00 uur bij Galerie van Slagmaat. "Laagdrempelig. Lekker even uit je drukke bezigheden stappen en in je lunch- of theepauze genieten van een gratis concert. Het zijn wisselende programma's, gegeven door leden van Opera Viva."
Op woensdag zijn er twee workshops op scholen. "We laten kinderen op een speelse manier via 'Hans en Grietje' kennismaken met opera in samenwerking met KUVO."

Verbondenheid

Zelf brengt Carla haar show Naked op dinsdagavond 9 april over herinneringen en heimwee en de emoties die hierbij komen kijken. "Een hele gevarieerde show waar we het publiek bij betrekken. Iedereen kan bij binnenkomst een bepaalde herinnering, mijmering of liedje van vroeger opschrijven dat we ter plekke verwerken in de voorstelling die gaat over verbondenheid." Het gaat om universele emoties die je heel goed met muziek en opera kunt benoemen. Daarnaast is er op maandag- en woensdagavond Een Groene Hart Opera met het verhaal van boeren, kaas en de veiling waarin de Graskaasdag een grote rol speelt. "Echte promotie van het Groene Hart, Woerden en kaas."

Trots van Woerden

Woerden profileert zich natuurlijk duidelijk met kaas en met Romeinen maar als het aan Carla Regina ligt, straks ook met het Opera Viva Festival. Ze is enorm ambitieus. "Het is bijzonder wat hier gaat gebeuren. Entertainment voor iedereen. Het wordt de trots van Woerden in de komende jaren, een visitekaartje waarmee we ons landelijk cultureel op de kaart kunnen zetten."

Er is dus vier dagen lang voor iedereen wel iets om naartoe te gaan. "Het is vooral leuk, dus kom gewoon langs, we kunnen de steun van alle Woerdenaren goed gebruiken."

Meer berichten