Jaap van der Does op locatie. "Iedere woensdag van 11.00 tot 12.00 uur houden we spreekuur in De Reehorst en binnenkort gaan we ook naar Harmelen."
Jaap van der Does op locatie. "Iedere woensdag van 11.00 tot 12.00 uur houden we spreekuur in De Reehorst en binnenkort gaan we ook naar Harmelen." (Foto: )

Jaap is echt een raadslid van de straat

Ken uw raadslid: Jaap van der Does

Jaap van der Does is fractievoorzitter van LijstvanderDoes en op 12 april precies 25 jaar raadslid. Hij zit vaak in de raadszaal en spreekt de toehoorders op zijn eigen en vaak humorvolle wijze toe, maar vindt dat je het daar niet kunt verdienen. "Je moet de straat op. Mensen aanspreken, zien wat gebeurt. Als ik boodschappen ga doen wordt ik zeker drie keer aangesproken."

Door Winny van Rij

Woerden - De in Wassenaar geboren Jaap koos na het varen op visserij, koopvaardij en olietankers, voor een baan bij de politie. "Als buitenmens zit ik niet graag achter een bureau. Na Voorburg solliciteerde hij in 1968 in Woerden. "Een mooie groene plek in de polder en Woerden had een regeling dat je gelijk een eengezinswoning kreeg toegewezen. Toen waren zowel de politie als de woningbouw onderdeel van de gemeente." Pas toen de politie naar de regio overging, kon hij raadslid worden.

Randweg

Naast sociale rechtvaardigheid ligt zijn hart vooral bij veiligheid, waaronder verkeer. "Je moet eerst de randwegen vaststellen en pas dan wijken bouwen." Dat lukt niet altijd. "We mochten van de provincie de IR. Enschedeweg niet doortrekken, dus kwam er de Steinhagenseweg die voor veel problemen zorgt." Ook de westkant van Woerden vraagt aandacht. "LijstvanderDoes hecht sterk aan een brug over de Rijn en een aansluiting naar de Hollandbaan aan de westkant van Woerden binnen twee jaar. Dit staat ook in ons coalitieprogramma. En wat ons betreft voltooien we de gehele westelijke randweg in de volgende periode (2022-2026). Dat is dringend gewenst."

Bomen

Die randweg was destijds de reden waarom Jaap in 2012 uit D66 stapte. "Het stond in het coalitieprogramma maar kwam er niet door. Het zou ongeloofwaardig zijn als ik was blijven zitten." In 2013 liep hij Chris van Iersel tegen het lijf. "Voor zijn huis werd een boom gekapt waar hij net als ik heel boos om was en toen raakten we aan de praat." Samen startten ze LijstvanderDoes. Groen is dan ook een van hun vele aandachtspunten. "Biodiversiteit. Flora en fauna verbinden. We zijn voor 85% afhankelijk van bestuiving. Einstein zei al: zonder de bij sterven we uit."

Open landschap

De bijna 78-jarige Jaap is een buitenmens, geniet al fietsend van het groen, ook om fit te blijven. "Drie keer per week fiets ik zo'n 40 kilometer. Vanmorgen via Reeuwijk en Oudewater een rondje gemaakt. Prachtig dat groen en de vogels die je ziet: fazanten, spechten, zelfs eens een roerdomp." Hij houdt van de polder, het open landschap. "We moeten het Groene Hart groen houden."

Wijkagent

Jaap is niet blij dat het aantal raadsvergaderingen nu twee keer per maand is. "In theorie om sneller klaar te zijn maar de avond vult zich vanzelf. Je bent twee keer zolang bezig met voorbereiden en vergaderen. Die tijd kun je niet op straat of aan bezoekjes besteden." Daarom heeft zijn partij iedere woensdag van 11.00-12.00 uur spreekuur in De Reehorst en binnenkort ook in Harmelen. "Een beetje zoals wethouder Tineke Lander deed door iedere week de markt op te gaan. Ik zie me zoals de wijkagent van vroeger, aanspreekbaar, met voelhorens in de samenleving. In die rol neem ik wat ik hoor weer mee naar de raad."

Meer berichten