Het team van de Willem van Oranje werd door ouders verrast met de Passend Onderwijs Pluim voor de manier waarop zij kinderen met Down begeleiden.
Het team van de Willem van Oranje werd door ouders verrast met de Passend Onderwijs Pluim voor de manier waarop zij kinderen met Down begeleiden. (Foto: PR)

Een Pluim voor de Willem van Oranje

Je hoort veel over Passend Onderwijs en meestal dat het niet goed gaat. Saskia Schippers en Joanna Uittenbogaard zijn twee moeders van kinderen met Down die blij zijn met en trots zijn op hun school, de Willem van Oranje. "We vonden het passend om aan onze school de Passend Onderwijs Pluim te overhandigen." En dat gebeurde op woensdag 20 maart.

Door Winny van Rij

Woerden - De Pluim gaat uit van de Stichting Downsyndroom die de pluim sinds 2014 uitreikt. Dat is het jaar waarin het vroegere rugzakje werd afgeschaft en scholen ieder kind een passende onderwijsplek moeten bieden. Het was ook het jaar waarin David van 8 jaar die nu in groep 4 zit op school kwam. Intern begeleider Nicoline Koppelaar kende het gezin vanwege een ouder zusje op school en ze hadden al besloten dat David hier gewoon naar school zou kunnen. Na een traject van aanvragen van expertise, ambulante begeleiding en geld, kon het team David goed verwelkomen.

Extra hulp

Hij kwam in groep 3 bij juf Yvonne Tolsma die hem en de 6-jarige Jurre van groep 2 een dag in de week apart begeleidt, zij is daarvoor speciaal opgeleid. "Het is deels zo gegroeid en kwam voort uit mijn interesse. Ik help ze bij leren, observeer ze tijdens het samen spelen en ik ondersteun ook andere leerkrachten bij de omgang met deze kinderen. Daarnaast schrijf ik rapportages en doe de Cito-toetsen, richt me op het cognitieve gedeelte."

Eruit halen wat er in zit

Met veel dingen doen David en Jurre gewoon mee in de groep. "Bijvoorbeeld bij aardrijkskunde als er filmmateriaal is, sociale vaardigheidstraining, optredens in de school." Bij rekenen noemt David gewoon de getallen die hij weet. "Naarmate ze ouder worden komt het kunnen leren meer naar voren," vertelt Nicoline. "Het doel is er uit te halen wat er potentieel in zit." Dat stopt zodra school hen niets meer kan leren of omdat de leerling het niet meer oppikt. "Tot nu toe gaat het heel erg goed." En dat betekent een welverdiende pluim die voor de meesten van het team als een echte verrassing kwam.

Meer berichten