Foto:

Beeld van de maand: Afpakken, blokkeren of opvangen?

Beeld van de maand

Woerden - Precies vijftig jaar geleden, maart 1969 werd het damesteam van volleybalvereniging Valboval uit Woerden kampioen. Dat was een geweldige prestatie. Het beeld De Volleybalsters op de Jozef Israëlslaan te Woerden heeft geen directe relatie met het kampioenschap, maar het is zeker een eerbetoon aan de lange traditie die Woerden met het volleybal heeft.

Het beeld is gemaakt door de thans 91 jarige Oostenrijkse beeldhouwer en kunstschilder Jos Pirkner. Zijn naam klinkt misschien onbekend, maar een van zijn beroemdste kunstwerken heeft een relatie met iets dat u waarschijnlijk wel herkent: Red Bull, de in brons uitgevoerde stier, el toro rosso, het bekende beeldmerk van het bekende energiedrankje.


De Volleybalsters dateren van 1975. Het kunstwerk staat aan de Jozef Israëlslaan tegenover de sporthal. Oorspronkelijk stond het kunstwerk bij de Dr. Dijkstrahal op de Iepenlaan. Deze (eerste) gemeentelijke sporthal van Woerden werd in 2004 gesloopt en in de plaats kwam een supermarkt.

Het beeld van de Volleybalsters werd in die tijd verplaatst naar de plek waar het nu staat en ook hoort nl. dichtbij de Woerdense Volleybal vereniging VTC.


Drie volleybalmeisjes
Het stelt drie meisjes voor waarvan twee staand en een gehurkt is weergegeven. De twee staande meisjes raken allebei tegelijk de volleybal aan. Het lijkt alsof het rechter meisje de bal wil afpakken of blokkeren van het linker meisje door haar hand bovenop de bal te leggen. Het hurkende meisje zit in de aanslag om de bal op te vangen en te slaan. Haar handen zijn gevouwen zodat ze de bal onderhands kan opslaan.

 

Meer berichten