De jongste fractievoorzitter in Woerden is VVD's Florian van Hout die al jong politiek actief was.
De jongste fractievoorzitter in Woerden is VVD's Florian van Hout die al jong politiek actief was. (Foto: )

Niet alleen in je hoofd beleid maken

Door Winny van Rij

Ken uw raadslid: Florian van Hout

Met zijn 20 jaar is Florian van Hout de jongste fractievoorzitter in de gemeente Woerden. Zijn partij: VVD. Vier jaar geleden maakte hij zijn eerste politieke stappen. "Toen ik in de vierde van het gymnasium mijn maatschappelijke stage bij deze partij liep." Maar het politieke zaadje werd al op zijn 11e geplant.

Woerden - "Zomer 2010, ik was op het Binnenhof toen Rutte net naar buiten kwam voor het journaal. Hier sprong een vonkje over. We kwamen net uit de crisis en hij zei dat iedereen iets moest gaan doen met zijn of haar talent. Dat liberale sprak me aan." Na de zomer in groep 8 printte hij het regeerakkoord en nam enquêtes af onder de docenten.

Jong talent

Daarna deed maatschappijleerdocent Paul Simons op het Minkema College een duit in het politieke zakje. "Hij is PvdA-er maar uitstekend in staat zich in andere partijen te verplaatsen waardoor ik mijn eigen mening steeds moest aanscherpen." De maatschappelijke stage viel middenin de statenverkiezingen van 2015. "Toen voerde ik vooral campagne, erg leuk." Op zijn 18e werd hij al gauw benoemd tot fractie assistent. "Anderhalf jaar later stond ik bij de gemeenteraadsverkiezingen op plek 3." Jong talent met snel leervermogen. Daarna gebeurde er ineens veel met de partij waar Reem Bakker als fractievoorzitter uit stapte. "Vanwege een verschil van inzicht trok hij voor zichzelf die conclusie." De drie jonge, nieuwe fractieleden kozen Florian uit hun midden als fractievoorzitter.

Vastbijten

"Het was in het begin best even zoeken of ik op het goede spoor zat. We kregen als partij het stempel dat we niet te vertrouwen waren en kwamen dus buiten de coalitie." Niemand keek deze 20-jarige raar aan. "In de Woerdense raad hangt een prettige sfeer en het besef van de noodzaak dat we Woerden samen moeten besturen." Oppositie voeren is wennen. "We zijn niet overal tegen. Debat voeren vind ik geweldig. Me ergens in vastbijten op basis van argumenten, inwoners laten zien waarvoor we staan. Het is een middel, geen spelletje. De uitkomst van een debat is een gewogen gemiddelde."

Halve oplossing

Terwijl hij rechten studeert in Leiden, richt hij zich in Woerden op diverse onderwerpen waaronder verkeer. "De beloftes over de Westelijke randweg worden niet waargemaakt, ik ben bang dat het alleen bij een brug blijft. Dat zou maar een halve oplossing zijn." Zorgen maakt hij zich over de ambitie om in 2030 van het gas af te zijn en dat er dan geen dieselauto's meer mogen rijden. "Het wordt vanuit Den Haag opgelegd maar dat kost veel geld, ten koste van wat?"

Laten zien

De gemeente wil teveel zelf doen, vindt Florian. "Er zijn anderen die het beter kunnen." Hij wil laten zien er voor de inwoner te zijn." Rondom sociaal domein, energietransitie of onveiligheid in Tournoysveld met overlast en autobranden. Daarover maakt hij zich boos. "Het college moet aan de inwoners duidelijk laten zien welke maatregelen zij neemt. Of vertel het in ieder geval als je niets kunt doen." Niet in je hoofd beleid maken. "Luisteren naar mensen, de zorgen horen en daar wat mee doen. Dat moeten we op de best mogelijke manier vormgeven."

Meer berichten