De auteur van 'Destiny' is Simon Caspers, de schrijversnaam van de vrienden Martijn Simons (r) en Casper Vandeputte. FOTO: PR
De auteur van 'Destiny' is Simon Caspers, de schrijversnaam van de vrienden Martijn Simons (r) en Casper Vandeputte. FOTO: PR (Foto: )

Het gesprek: samen schrijven is proces apart

Door Winny van Rij

Na twee boeken uitgebracht te hebben besloot Martijn Simons samen met vroegere schoolgenoot Casper Vandeputte onder de schrijversnaam Casper Simons een boek te schrijven: Destiny. "Een bijzonder proces om dat samen te doen. Voordat je echt kunt schrijven moet je veel dingen afspreken," laat hij weten.

Woerden - Martijn studeerde Nederlands en geeft drie dagen per week les op een middelbare school in Amsterdam. Zijn oude schoolgenoot ging naar de toneelschool. "Casper is opgeleid tot regisseur en schrijft toneel, we vullen elkaar heel mooi aan."

Samen bedenken

Het proces nam best wat tijd in beslag. "We kwamen vier jaar lang iedere elke maandagochtend bij elkaar." Eerst bespraken ze vooral veel. "We begonnen met het bedenken van het verhaal, bedachten vanuit welk perspectief we zouden schrijven en wie de personages zijn." Vervolgens moesten ze allebei precies weten hoe het personage is en wat hij of zij denkt en doet. "Welke films vindt hij leuk, wat doet hij op zaterdagavond graag, hoe loopt en praat hij."

Persoonlijke thema's

Ze begonnen met het bedenken van grappige anekdotes maar kwamen langzamerhand op thema's als ambitie, afkomst, wat vraagt familie van je. "Casper en ik bleken dezelfde ervaringen te hebben. Dat geeft het verhaal iets persoonlijks, hoewel het verzonnen is." Ze schreven allebei een paar proefscenes en bespraken die. "Wat is goed, wat past wel of juist niet, tot we het allebei goed in ons hoofd hadden."

Plotgedreven

Toen konden ze met het echte schrijfwerk aan de slag, bouwden het op als een soort speelfilm. "Heel schematisch, met afgeronde hoofdstukken en flink wat actie. Je wordt als lezer vanzelf naar het plot toe gedreven." Ze stemden het verhaal en de schrijfstijl met succes op elkaar af. "Ik weet niet meer wie van ons welk hoofdstuk schreef. Zelfs de redacteur kan het niet zeggen."

Het verhaal

De hoofdpersoon is de mislukte tennisprof Diederik. Hij krijgt zijn nichtje Destiny van 6 jaar in huis. Ze blijkt talent voor vioolspelen te hebben. De manier waarop Diederik hiermee omgaat is komisch en schrijnend tegelijk. Hoe kun je voor een ander zorgen als je niet eens voor jezelf kunt zorgen." Ze krijgen ongelooflijk veel goede en leuke reacties.

Meer berichten