Dominee Maarten Diepenbroek zet zich in voor een stiltekapel in Woerden. Foto: Dag6
Dominee Maarten Diepenbroek zet zich in voor een stiltekapel in Woerden. Foto: Dag6 (Foto: )

'We willen letterlijk de deur open zetten'

Door Key Tengeler

Dominee Maarten Diepenbroek richt met zijn gemeente een stiltekapel in aan de Nieuwstraat, een plek om te ontsnappen aan de drukte van alledag en even tot rust te komen.

Woerden - Maarten Diepenbroek is sinds 2015 dominee in de Lutherse Kerk in Woerden. Hij is van oorsprong echter niet Luthers. "Dat vind ik altijd leuk om te vertellen. Ik was hiervoor voorganger in een hervormde dorpsgemeente in Zeeland." Is dat dan geen vreemde overstap? "Nee, helemaal niet. Ik heb altijd veel aandacht gehad voor de liturgie. Ik zing graag met de gemeenteleden en houd van een vrolijke beleving van het geloof. Dat past goed bij de Lutherse traditie. Toen ik hier in Woerden zei dat ik graag het avondmaal in de dienst wilde vieren, zeiden ze: 'Natuurlijk, dat gaan we regelen!' In andere protestantse gemeenten is hier vaak minder aandacht voor."

Bovendien is de Lutherse Kerk maar een kleine gemeente. "Het is wel een stadskerk, maar met een intieme sfeer. Dat trekt mij aan. Je wordt hier gezien en mensen zijn heel betrokken."

De intimiteit van deze gemeente vindt zijn oorsprong in haar geschiedenis als schuilkerk. Ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd het lutheranisme wel gedoogd, maar mocht het niet openbaar beleden worden. Je loopt nog steeds zo aan de kerk voorbij. De hoofdingang aan de Jan Bakkerstraat ziet eruit als een achttiende-eeuws woonhuis. Als je binnenkomt blijkt daar een stenen hal achter te liggen. Nog een klein hoekje om en ineens sta je in een grote kerkzaal. "Die verborgenheid geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid," vertelt dominee Maarten Diepenbroek, "Maar het kan ook zorgen voor afsluiting en onbekendheid. Dat wil ik graag tegengaan."

Stiltekapel

Mede om die bekendheid is Maarten bezig om met zijn gemeente een openbare stiltekapel te verwezenlijken. "Nu is de kerk bijna altijd dicht, maar hij moet juist voor iedereen open staan. We willen letterlijk de deuren van de kerk open zetten, zodat mensen niet alleen op zondagochtend terecht kunnen."

Voor de stiltekapel wordt een gebouwtje aan de Nieuwstraat (aan de achterkant van de kerk) heringericht. "Dit 'schuurtje' werd alleen voor opslag gebruikt," licht Maarten toe. "Zonde, dachten wij, dus daar wilden we wat mee doen." Ze kwamen met het idee van een stiltekapel, waar mensen even kunnen ontsnappen aan de hectiek van het leven. "Het wordt een plek voor stilte, rust en bezinning, met alleen een icoon van Jezus, een kaarsentafel en een bankje."

Het idee van een stiltekapel slaat duidelijk aan. "We hebben al veel enthousiaste reacties gehad. Mensen melden zich meteen aan als vrijwilliger om de kapel te openen of te sluiten en ook de financiering via fondsen en giften loopt goed."

Volgens Maarten zijn kerk en buitenwereld soms te veel van elkaar gescheiden. "Er heerst hier en daar het idee dat gelovigen wereldvreemd zijn. De kerk is ook vaak onzichtbaar in maatschappelijke discussies." Om de verbinding met 'de buitenwereld' te benadrukken zal de bestrating van de Nieuwstraat straks doorlopen in de vloer van de kapel. "Het moet echt onderdeel worden van de straat, een soort huiskamer van de stad."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden