Beeld van de maand april: Om en Om, twee longchairs bij de Haven

Kunstenaar Dejan Pfeifer 1971

Het beeld van de maand april is van de Sloveense kunstenaar Dejan Pfeifer. De titel is Om en Om en het staat naast De Engel, het beeld dat in augustus 2017 werd gepresenteerd. Om en Om is gemaakt op het symposium Sitting Art en het is dan ook weer een beeld waarop je kunt zitten.

Woerden - Het is opmerkelijk dat Dejan voor het symposium werd uitgenodigd. Zijn oeuvre van beeldhouwwerken in steen is wat je noemt gering. Opgeleid als grafisch vormgever werkt hij met name met hout en op zijn website zijn de meeste prachtige objecten te bewonderen. In Nederland is hij dan ook meer bekend als designer dan als beeldhouwer. Mogelijk dat zijn achtergrond en ervaring met het ontwerpen van design objecten het publiek en de jury er in 2007 toe brachten om Dejan als een van de winnaars van het symposium uit te roepen.

Volgens de jury is de kunstenaar er perfect in geslaagd om een groot massief stuk steen om te vormen tot een prachtig artistiek kunstwerk dat functioneel bruikbaar is. De mooie lijnen die je ziet bij de houten objecten komen terug in het beeld Om en Om. Het lijken wel twee longchairs die gespiegeld tegen elkaar aan staan. De schets die de kunstenaar maakte voor zijn ontwerp komt goed overeen met het uiteindelijke kunstwerk.

Het beeld is 90 cm hoog, 170 cm breed en 110 cm diep en gemaakt van dolomiet. De bovenkant, de kopse kanten en de binnenzijden zijn afgewerkt, de buitenzijden zijn ruw gelaten waardoor je een mooi beeld krijgt van de oorspronkelijke steen. Het ruwe materiaal tegenover het verfijnde gepolijste geeft een bijzonder effect. Aan een kant zijn nog sporen van zaagsneden zichtbaar. De lijnen zijn vloeiend en hebben aan de boven- en onderkant mooie rondingen. Omdat de beelden om en om staan krijg je een doorzicht van 90 graden.
Het tekstbordje is slecht leesbaar net als dat van De Engel. KIOR zal voor beide beelden een stoeptegel met tekst en QR-tegel laten maken.
Omdat het echt een 'gebruiks-kunstwerk' is nodigen wij u van harte uit om erop te gaan zitten.

Vijftig kunstwerken

Het KIOR-team van het Stadsmuseum Woerden beheert circa vijftig kunstwerken in de openbare ruimte van Woerden, Harmelen, Zegveld en Kamerik. Iedere maand wordt een van de werken onder de aandacht gebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden