Gastouders en werkgroepleden van de toenmalig HuNi die in de periode 1983-1989 jongeren uit Noord-Ierland 3 weken vakantie boden, gingen op tegenbezoek om de cirkel rond te maken.
Gastouders en werkgroepleden van de toenmalig HuNi die in de periode 1983-1989 jongeren uit Noord-Ierland 3 weken vakantie boden, gingen op tegenbezoek om de cirkel rond te maken. (Foto: PR)

Na ruim 30 jaar is de Noord-Ierse cirkel rond

De Woerdenaren die in de jaren 80 en 90 in de zomer drie weken lang kinderen uit Noord-Ierland opvingen, werden uitgenodigd in Belfast op bezoek te gaan. "Om de cirkel rond te maken", zegt Aart Sliedrecht die vorig jaar al een bezoek bracht. "Wij hebben jullie nooit bedankt, zei Harry Murphy, een van de jeugdleiders van destijds."

Woerden - De bijzondere reis was van 8 tot 12 april met de Woerdense gastouders en werkgroepleden van de toenmalige Stichting Hulp Noord-Ierland (HuNi). "Het doel was destijds in elk gastgezin twee kinderen op te vangen, een vanuit een protestants gezin en een vanuit katholiek gezin", legt Margo van der Meer uit. Ze maakten uitstapjes, volgden een educatief programma en werden gastvrij onthaald. Precies zoals de kinderen destijds in Woerden werden ontvangen. "Je moet bedenken dat kinderen tot hun 18e in hun eigen wijk leefden, met hun eigen geloof en gewoontes", vervolgt Aart. "Afgeschermd van de anderen. Ik herinner me nog goed dat die kinderen bij ons in Woerden ontdekten dat de ander geen Alien bleek te zijn, zoals ze dat daar zeiden." De jongeren, tussen de 14 en 17 jaar oud, kwamen in Woerden als het ware tot elkaar, onder leiding van professionele jeugdleiders uit Noord-Ierland, maar dat ging niet vanzelf. "Ik weet nog dat een van de jongens die bij ons in huis zat de andere logé op het voetbalveld neersloeg", vertelt Jaap Boom. "Nu zijn ze dikke vrienden."

Trots

Na een week kwamen de jongeren wel tot elkaar. "Ze zaten wel in een vreemd huis en hadden toch steun aan elkaar", aldus Margo, die de twee meisjes van toen vorige week weer terugzag. "Ze zijn nu 38, hebben kinderen en willen graag nog een keer weer langs komen." Ze weet ook nog van een jongen die enorm verlegen was. "Hij vond ons huis zo mooi, had z'n vrienden uitgenodigd om te kijken en zat trots in zijn stoel, alsof hij hier woonde." Ze begrijpt hoe dat komt. "Ik ben zelf in 1985 in Belfast geweest. Overal hekken, vaak een bomalarm, militairen met hun geweer in de aanslag, we werden overal gefouilleerd, er hing een bedreigende sfeer."

Angst blijft

De hekken zijn er nog wel maar er zijn geen militairen op straat en in het speciaal aangelegde Vredespark is wel een muur geplaatst. "Tussen het katholieke en protestantse deel", aldus Jaap. "De angst blijft ook al is het allang vrede. De jonge generatie krijgt dat toch mee van hun ouders. De vraag is dan ook of de cirkel echt rond is. We hebben echt wel versterking geboden maar het lijkt nog niet klaar."

Ontmoeting

De groep sprak met de leiders en vele jongeren van toen. "In totaal zijn er 140 jongeren in Woerden geweest tussen 1983 en 1989", weet Aart Sliedrecht. Het was een warme ontmoeting. "We hoorden dat de jongeren heel verschillend terecht gekomen zijn." Sommige zijn taxichauffeur, loodgieter of houder van een sportschool. Een van hen is zelfs een plaatselijke held. "Jim Brown doet Elvis imitaties, ook in het buitenland." Sommigen is het minder goed vergaan. "Een paar zijn overleden en een jongen heeft een aantal mensen vermoord, hij zit nu in de gevangenis." Uit dat soort gezinnen kwamen deze jongeren zelf ook. Margo: "Van wie een broer vermoord was of een vader in de gevangenis zat." Harry Murphy, die in 1985 één van de jeugdleiders was, begeleidt vanuit hun Artillery Youth Center in Belfast nog steeds de jongeren uit de achterstandswijk Newlodge. Ook ouders die opvoedproblemen hebben kunnen rekenen op steun vanuit de jeugdclub. Als dank voor de hartelijke ontvangst gaat de Woerdense groep zo'n project steunen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden