Liesbeth: "Wij helpen met een lach! En wij zijn blij als onze klanten zorgeloos kunnen zijn!''
Liesbeth: "Wij helpen met een lach! En wij zijn blij als onze klanten zorgeloos kunnen zijn!'' (Foto: )

Zorg met een lach in het Groene Hart

door Heleen Aalders

Voorjaar in het Groene Hart. Het vee mag weer de wei in, waar de bermen vol bloemen staan. Op zonnige dagen buitelen wandelaars over elkaar heen. Massaal trekken we erop uit! Opvallend vaak ook mensen voor wie die vrijheid niet vanzelfsprekend is, herkenbaar aan rollator of rolstoel en de (vaak) jongere begeleider. De mantelzorg doet 't blijkbaar goed. We gaan samen pad!

Regio - Regelmatig de buitenlucht opzoeken, is goed en belangrijk voor alle leeftijden! Zonlicht zorgt voor vitamine D. Buitenlicht reguleert onze biologische klok en zorgt voor een betere slaap, om maar eens wat te noemen. Buiten zijn is erg gezond; we kunnen eigenlijk niet zonder. Maar wat nu als dat onmogelijk is? Hoe kom je dan de deur uit? En hoe blijf je -in bredere zin- betrokken bij de samenleving? Toen ik nog maar pas in de zorg werkte, kreeg ik die vraag voor een meneer met beginnende dementie. Door zijn ziekte had hij zijn huis in een bosrijke omgeving moeten verruilen voor een stadsappartement. Daar voelde hij zich opgesloten en eenzaam. Meneers dochter besloot om betaalde mantelzorg in te huren. Sindsdien gaat meneer twee keer per week met een voormalig verpleegkundige op pad, naar de hei, naar de duinen en soms gewoon eens naar de plaatselijke voetbalvereniging. En dat doet hem goed!

Gelukkig is er steeds meer mogelijk met mantelzorg. Steeds vaker nemen professionele mantelzorgers taken over van familie, die zonder hulp van buitenaf letterlijk handen tekort komt. "Soms kan een enkel uurtje extra hulp al verlichting bieden'', weet Liesbeth Pauw van UWassistent. "Een dienstverlener kan bijvoorbeeld het bezoeken van huisarts, tandarts, fysiotherapeut, audicien enzovoorts begeleiden. Zo houdt de familie tijd over om de leuke dingen te doen!''

Het komt ook voor dat rondom een (ernstig zorgbehoevende) cliënt een compleet team wordt ingericht, waarbij vaste dienstverleners volgens een vast tijdschema taken overnemen. Dan komen allerlei 'activiteiten' voorbij, van plassen en wassen tot een potje mens-erger-je-niet. Liesbeth: "Er is heel veel mogelijk! Maar helaas spreek ik toch wekelijks mensen die niet weten waar ze de juiste zorg op maat kunnen vinden. Ook in de media duiken steeds weer schrijnende verhalen op. Van mantelzorgers is inmiddels bekend dat zij niet zelden het zorgen als te belastend ervaren. Dan is het dus tijd om professionele ondersteuning te regelen, respijtzorg! Er is heus voldoende hulp, ook al is dat niet altijd via de traditionele aanbieders.''

Zo'n vijf jaar gelegen voorzag Liesbeth Pauw de kloof tussen zorgvragers en -aanbieders en sprong ze in dat gat. Inmiddels organiseert ze met haar bedrijf UWassistent dagelijkse ondersteuning voor ruim 200 klanten. Soms ontfermen ze zich over praktische zaken zoals het huishouden, soms over specifieke taken, zoals samen boodschappen doen, koken en de administratie. Deze maand viert UWassistent haar 5-jarig jubileum!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden