Het I'm Green-logo maakt duidelijk dat dit een bijzonder duurzaam plastic is.
Het I'm Green-logo maakt duidelijk dat dit een bijzonder duurzaam plastic is. (Foto: )

Duurzaam plastic voor milieuwinst

Voor het Woerdense bedrijf Vendrig Packaging ontwikkelde raadgever duurzame producten Ruud Speyer een 'biobased' plastic tas die voor 85% uit suikerriet bestaat. Hij vertelt hoe dit mogelijk is en waar hij allemaal rekening mee moest houden in zijn missie om een zo duurzaam mogelijke plastic tas te verkopen.

Woerden – Sinds 2016 is Vendrig Packaging bezig zijn selectie duurzame producten uit te breiden. Het bedrijf verkoopt veel verpakkings- en opvulmaterialen, dus dat leek een goede plek om te beginnen. "We wilden zoveel mogelijk milieuwinst maken, dus vroegen ons af: wat wordt veel gebruikt en waar hebben we de benodigde kennis van. Het antwoord: plastic verpakkingen", vertelt productontwikkelaar duurzaamheid Ruud Speyer. "Bovendien zijn de tijd en techniek rijp om het plasticprobleem aan te pakken."

Samenwerken in de keten

Om een zo duurzaam mogelijke plastic tas te verkopen houdt Vendrig Packaging de hele productieketen in de gaten. Ruud doet het uit de doeken: "Vroeger deed je alleen jouw eigen stukje: producten kwamen binnen en gingen de andere deur weer uit. Nu werken we nauw samen met onze partners. We beginnen al bij de vraag waar de grondstof van een product vandaan komt en eindigen bij wat er gebeurt als het product opgebruikt is. We willen elke stap in de keten zo goed mogelijk afstemmen op de volgende."

Plastic van planten

De tas bestaat voor 85% uit biobased plastic, plastic gemaakt van biologisch materiaal. In dit geval is dat suikerriet uit Brazilië. Dat 'plantenplastic' heeft precies dezelfde chemische samenstelling als normaal plastic, dat gemaakt wordt van olie. Maar waar het suikerriet gedurende de groei CO2 uit de lucht opneemt, stoot het gebruik van olie alleen maar extra CO2 uit.

Bovendien worden voor de productie alleen restproducten van het suikerriet gebruikt, niet de suiker zelf. "De stengels zijn bijvoorbeeld voor mensen niet verteerbaar en zouden anders gecomposteerd of verbrand worden. Wij maken er nog een nuttig product van", zegt Ruud trots.

Het is technisch en economisch nog niet mogelijk om de draagtas 100% biobased te maken. "Dit plastic is duurder en je wilt consumenten niet te veel afschrikken. Bovendien zijn er nog geen goede vervangers voor de andere ingrediënten zoals vezels, kleurstof en lijm."

Recyclebaar

Naast het productieproces is ook het destructieproces van de draagtas duurzaam. "De tas kan gewoon mee in de normale plastic-recyclestroom. We mikken op een zo hoog mogelijk percentage hergebruik, zodat het niet verbrand hoeft te worden."

Het is ook mogelijk om volledig composteerbaar plastic te maken, maar dat levert volgens Ruud geen beter percentage op. "Onze composteerinstallaties zijn hier te efficiënt voor. Het bioplastic heeft te veel tijd nodig om te composteren, waardoor het al naar de vuilverbranding wordt gebracht voordat het volledig is afgebroken."

"We staan op een splitsing in de menselijke geschiedenis, zowel op het gebied van techniek als op het gebied van klimaat", stelt Ruud. "Ook al klinkt het erg cliché, ik wil graag mijn steentje bijdragen om de mensheid de goede richting op te sturen. Het is ontzettend gaaf om mee te werken aan iets dat groter is dan jezelf en om de wereld een stukje beter te maken."

Meer berichten