Foto:

Koninginnedag en 4 & 5 mei

Hoe raar, maar eigenlijk zit 30 april nog steeds in mijn systeem als Koninginnedag. Ik ben 43 en maak nog steeds de fout.... Mirte, het is 27 april Koningsdag! Hoe vaak moet ik dat nog tegen mezelf zeggen? Het zit er zo in en ergens wil ik er ook niet aan. Koninginnedag zit gewoon vast in mijn eigen nostalgie.

Het enige wat ik van toen mis in Woerden is dat we om 8 uur 's morgens opgetrommeld werden (zo blij dat dit niet meer is). En o ja, het grote vuurwerk aan de haven. Maar dit mag wettelijk gezien niet meer door de vuurwerkramp in Enschede.

De Koningsspelen zijn nu niet meer op de dag zelf maar in de week ervoor. Vroeger was het verplicht op die dag. Fijn met van die super stomme, oud-Hollandse spelletjes: spijkerpoepen, zaklopen, koekhappen, etc., als je klaar was kreeg je een pakje jokidrink of jaffa. En iedereen op de basisschool kreeg 2 vrijkaartjes voor de kermis.

Tja, dat waren andere tijden. Het voelt bijna alsof toen geluk nog heel gewoon was. Het leven was veel makkelijker zonder internet, geen social media of mobiele telefoon... We waren toen veel meer verbonden dan nu! Dat is wat alle nieuwe dingen brengen: steeds minder echte verbondenheid. Terwijl we die nu meer nodig hebben dan ooit. Zie ons stemgedrag...

Vroeger had Koninginnedag voor mij iets bijzonders maar met Koningsdag heb ik dat niet meer gevoeld en dan doel ik op dat we verbonden zijn en samen beleven.

Waar ik dat wel voel is op 4 en 5 mei. En zeker op 4 mei wanneer we herdenken en 5 mei vrijheid vieren. Ik zou graag in Woerden anders willen herdenken. We moeten echt weg van de Meeuwenlaan. Ik wil voorstellen dat de fakkel op het kerkplein komt te staan, naast de schuldige plek van de illegale drukkers. Dit om voortaan samen op het plein te herdenken. We zijn een stad met een kleine 60.000 mensen.

Die herdenking mag en moet gewoon groter, we moeten af van dat kneuterige gedoe! En ook eens professioneel doorpakken op 5 mei. Dat is het al jaren in Woerden net niet.

Behalve vorig jaar toen het Groene Hart festival uitpakte op die datum. Helaas was dat eenmalig (gelukkig is het Groene Hart festival op 11 mei terug dit jaar). Juist voor de verbinding vind ik dat wij allen op 5 mei een verplichte vrije dag moeten krijgen. Want vrijheid moet je vieren!

Fijne Koningsdag en onthoud voor de kermis: Je eet pas je oliebol, churros, frietje, kaneelstok of suikerspin van Sam nadat je in de Breakdance bent geweest anders is de kans dat jij de brintamaster van Woerden wordt heul groot! En verders: Hotsie knotsie botsie, Tempo, Superrrrr turbo en zweven is leven.

Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden