Taalmaatje Jozé van Schaik komt wekelijks bij Haben om met haar te oefenen. "Als we klaar zijn, gaat ze zelf vaak nog door. Ze is heel gedreven."
Taalmaatje Jozé van Schaik komt wekelijks bij Haben om met haar te oefenen. "Als we klaar zijn, gaat ze zelf vaak nog door. Ze is heel gedreven." (Foto: Winny van Rij)

We gunnen iedereen een eigen Jozé

Door Winny van Rij

HET GESPREK

Een taalmaatje is oh zo belangrijk voor de nieuwe Woerdenaren die de taal nog moeten leren, weet Haben Araiy. "Het is heel belangrijk voor mij." Een half jaar geleden sprak ze nog geen woord Nederlands, nu in hele zinnen, hoewel het soms nog best lastig is. Hoe schrijf je 'interessant' of 'supermarkt'?

Woerden - Dat waren woorden die in de laatste toets voorkwamen en die ze misschien fout heeft geschreven. "We gaan er straks even naar kijken," belooft Jozé van Schaik, haar taalmaatje sinds 18 oktober 2018. "Ik was op zoek naar een vrijwilligersactiviteit en het taalmaatje zijn leek me erg leuk," licht ze haar motivatie toe. "Op mijn werk sprak ik al geregeld met een Iraanse die nu zelfs een helpdeskfunctie heeft. De taal is zo belangrijk om leuk werk te kunnen vinden."

Gedreven

Haben kwam een jaar geleden met haar tweelingdochters nu 7 jaar oud vanuit Eritrea naar Woerden om herenigd te worden met haar man. Ze is gedreven om leuk werk te vinden. "Babysitten," laat ze weten, maar voor een baan in de kinderopvang moet je de taal goed spreken. "Ik ga drie keer per week naar school en werk bij FermWerk, nu met kaas." Dat is in het kaasmuseum waar ze wel Nederlands moet praten. "Ik ga ook naar de bieb," vertelt Haben. Ze leent daar kinderboeken voor zichzelf en voor haar dochters.

Spreken is lastig

Haben spreekt al goed Nederlands, leert ook van haar dochters die het natuurlijk op school leren," aldus Jozé die wekelijks komt, aan Haben werd gekoppeld door Andrée van Emst. Zij is coördinator van de taalvrijwilligers van Wij zijn Woerden. "Lezen en schrijven leer je best goed op de officiële taalcursus NT2, spreken is lastiger omdat iedereen het daar nog moet leren," licht zij toe. "Daarom is een taalmaatje zo belangrijk."

Begeleiden

Eind 2016 kwamen er 50 statushouders vanuit een AZC naar Woerden. Omdat hier niets was zijn Jan Wolsheimer en Lex Albers gestart met Wij zijn Woerden. Als aanvulling op Toptaal dat de officiële NT2 cursussen geeft, zijn zij gestart met taalmaatjes. "Om mensen te begeleiden bij het leren, hun huiswerk en het spreken van de taal," zegt Andrée.

Hard nodig

"We hebben 70 tot 80 taalmaatjes maar er is nog steeds vraag. Er moet een klik zijn en vrouwen willen vaak graag een vrouw als taalmaatje. Bovendien heeft iedereen het druk en moeten ze op eenzelfde moment kunnen." Taalmaatjes helpen ook bij andere eenvoudige vragen of lezen officiële brieven, gaan soms mee naar de supermarkt. "Het geleerde in de praktijk brengen." Info over Wij zijn Woerden via wijzijnwoerden.taal@gmail.com.

Taalcafé

Daarnaast organiseert Wij zijn Woerden wekelijks het Taalcafé. "Hier kan iedereen Nederlands met elkaar praten," legt Andrée uit. Er staan zo'n 80 mensen op de lijst en meestal zijn er op een avond wel 20 personen. "Niet iedereen kan iedere week natuurlijk."

Meer berichten