Foto:

Het beleg van Woerden

Het schilderij 'Het beleg van Woerden' keert terug naar het Stadsmuseum! Het schilderij vertelt het verhaal van de belegering van Woerden door het Spaanse leger tijdens de Nederlandse Opstand. Jaren was het in zo'n slechte staat dat het niet geëxposeerd kon worden. Dankzij een grote crowdfundactie is het schilderij nu gerestaureerd en vanaf 1 mei is 'Het beleg van Woerden' weer voor iedereen te bewonderen. Foto: Trudelies de Graaf, Stadsmuseum Woerden. 

Woerden - Afgelopen oktober zette het Stadsmuseum een crowdfundingsactie op touw om ervoor te zorgen dat dit ruim vierhonderd jaar oude schilderij op paneel kon worden hersteld. Afgelopen maanden heeft restaurator Hans van Dam vele uren gewerkt aan deze grote restauratieklus. "Het was heel bijzonder om hem aan de slag te zien," vertelt Arja van Veldhuizen, manager van het Stadsmuseum. "Stap voor stap klaarde de schildering op en zijn we van alles te weten gekomen over de geschiedenis van het schilderij."

Zo bleek dat er meerdere schilders aan hebben gewerkt. Vooral enkele 'restauraties' uit de negentiende eeuw vielen op. "Waarschijnlijk was het de bedoeling om het schilderij mooier te maken, maar het is juist vlekkerig geworden." Na de restauraties zijn enkele verloren gegane dijkjes en molens weer teruggekeerd op de afbeelding.

Het Beleg

'Het beleg van Woerden' vertelt over de belegering van de stad door de Spanjaarden ten tijde van de Nederlandse Opstand. In september 1575 arriveerde het Spaanse leger na huisgehouden te hebben in de omgeving. De soldaten omsingelden Woerden. "Er zat een huurleger binnen de poorten, de voorraden waren opgebouwd en het land in de omgeving was onder water gezet."

Maar de Spanjaarden waren geduldig. "Ze wachtten gewoon tot de Woerdenaren zich uitgehongerd over zouden geven." Met de maanden werd de situatie moeilijker. Tot het lot de inwoners toelachte. In de Zuidelijke Nederlanden brak muiterij uit en de troepen rond Woerden waren nodig om die opstand neer te slaan. De Spanjaarden vertrokken en in augustus 1576 was Woerden weer vrij.

Voorbij het beeld

"Het leest als een stripverhaal. Overal gebeurt wat. Zelfs onder de lijst." Het blijkt namelijk dat het beeld eerst breder is geweest: het schilderij is ooit bijgezaagd en daardoor waren sommige details onder de lijst verdwenen" Of de het schilderij nog meer verrassingen in petto heeft, moet nog blijken. "We wachten nog op de resultaten van dat onderzoek."

Meer berichten