Foto:

Historische steen geplaatst

De historische steen "School met den Bijbel'' is opnieuw geplaatst bij de Christelijke basisschool "De Fontein" in Harmelen.

Harmelen - Onlangs is de in 1904 aangebrachte historische steen met de inscriptie "School met den Bijbel" opnieuw geplaatst bij de Christelijke basisschool "De Fontein" aan de Hendriklaan 5 te Harmelen. De steen is in de vorm van een bankje voor de ingang van de nieuwe school aangebracht. Door de kerkenraden van de Hervormde gemeente en de Protestantse gemeente De Open Poort was hier na de opening van de nieuwe Christelijke basisschool "De Fontein" bij het schoolbestuur op aangedrongen.

Door de herplaatsing van de steen is een stukje geschiedenis van de start van het Protestants Christelijk onderwijs in Harmelen bewaard gebleven. 

De steen was bij de bouw van de Christelijke school aan de Schoollaan in opdracht van de toenmalige Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met den Bijbel aangebracht in de kop van de gevel van de school. In 1979 is de school gesloopt en is de steen behouden en ingemetseld in een bloembak voor de nieuwe Indijkschool. In 2014 heeft de Indijkschool een nieuwe bestemming gekregen en kon de steen op initiatief van de kerkenraden opnieuw worden behouden. Vanaf deze tijd heeft de steen een opslagplek gehad bij de familie van de Wel aan de Breudijk en is daar in oude glorie hersteld.

De steen is zo bijzonder omdat het herinnert aan de begintijd van het Christelijk onderwijs in Harmelen. Na de opheffing in 2001 van de in 1904 opgerichte Vereniging Scholen met den Bijbel (nu Stichting SPCO Groene hart) krijgt de oorspronkelijke naam van de vereniging "Scholen met den Bijbel" weer een ereplaats tegenover de ingang van de nieuwe school De Fontein. Ondanks dat de oorspronkelijke Vereniging ophield te bestaan ,wordt door het herplaatsen van de steen weer een stukje historisch besef teruggebracht. Het bankje waar de steen in 3 delen is ingemetseld ,is aangebracht door aannemer A.W. Vergouw uit Benschop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden