Romeinse Limes komt tot leven

Sinds maart 2019 is de Woerdense Debora d'Hont-Dieleman fulltime 'zzp-er'. Nog geen maand later startte zij haar eigen blog en podcast 'De Limes leeft!'. Speciaal voor de Nationale Romeinenweek (4 t/m 12 mei) lanceert Debora haar derde podcast-aflevering. Hierin gaat zij in gesprek met Ratna Dorst, die het grootste gedeelte van haar tijd doorbrengt als 'echte' Romein.

Door: Julia Vriend

Woerden - De 32-jarige Debora d'Hont-Dieleman heeft van jongs af aan een passie voor de oudheid en archeologie, die werd aangewakkerd tijdens een schoolreis naar Griekenland. Ze studeerde Archeologie en Museumstudies en werkte onder andere in het Archeon en het Allard Pierson. Op dit moment houdt zij zich bezig met museumeducatie, geeft ze rondleidingen in diverse musea, krijgen leerlingen van het Kalsbeek College één keer per jaar archeologie les van haar én is ze druk bezig met haar eigen blog.

In haar blog vertelt Debora op een toegankelijke en persoonlijke manier over de Romeinse Limes in Nederland. Zo interviewt ze in haar tweede podcast-aflevering Woerdenaar Mart Scheer, die van alles vertelt over zijn passie voor archeologie en modelbouw.

"De Limes leeft! is voor mensen zoals ik, maar het liefste wil ik natuurlijk een breed publiek kennis laten maken met mijn blog'', vertelt Debora. ''Niet alleen Romein-liefhebbers, maar ook mensen die onderweg naar huis zijn en hun kennis willen verbreden, kunnen mijn podcast aanzetten.''

Nationale Romeinenweek

Debora kiest er bewust voor om zichzelf steeds in het verhaal te betrekken. ''Zo leert de lezer mij ook veel beter kennen,'' zegt ze zelf. Op Debora's website 'Mijn DMA' komt haar Romeinse badkamer vaak naar voren. Hierin heeft ze de inheemse godin Nehalennia laten schilderen, die Debora doet denken aan haar jeugd. ''Dit jaar is het thema van de Romeinenweek 'Waar zijn de vrouwen?', dus ik publiceer deze week een blog over Nehalennia,'' legt Debora uit. ''En in mijn volgende podcast-aflevering, die ik op 4 mei publiceer, ga ik in gesprek met een 'echte' Romeinse dame, die voltijd in het Archeon werkt.''

Debora hoopt vanaf nu elke week een blog te delen en hier om de week een podcast bij te maken. Ideeën heeft ze in overvloed. Zo vertrekt ze over twee weken naar Zweden om de maker van een Romeins bordspel te interviewen en staat er een podcast-aflevering over Romeins koken op de planning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden