Foto:

De Schuldige Plekken

Mirte Damen - In het weekend dat achter ons ligt hebben wij stil gestaan en herdacht, maar ook onze vrijheid gevierd. Wat is vrijheid? Ik vind vrijheid een begrip dat op diverse manieren te interpreteren is en op zo veel manieren uit te leggen. Maar voor mij houdt het persoonlijk in dat ik kan zijn wie ik ben en mij verder kan ontwikkelen als mens. En gewoon mag zijn. Leven en laten leven.

Wikipedia zegt over vrijheid: Vrijheid is de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. In maatschappelijke zin behelst het de mogelijkheid van groepen en individuen om deel te nemen aan het maatschappelijke, economische en politieke verkeer. In de moderne tijd is het een van de belangrijkste maatschappelijke waarden geworden, met een groot aantal verschillende interpretaties.

Daarom wil ik dit jaar nogmaals eens een lans breken voor de "schuldige" plekken in Woerden, bedacht door onze Hans van Ommeren, dat dit nu echt vaste plekken worden. Het verhaal van de stad Woerden in de oorlog. Wat er op deze plaatsen verteld wordt gaat over vrijheid en het niet hebben daarvan. Het verhaal over de onderduikers, de drukkerij van het verzet, Joodse families. Wat speelde zich hier af in onze kaasstad! Niet alleen voor jongeren zoals Hans het bedoelde maar voor iedereen. Laat de foto's met de teksten een vaste waarde krijgen in deze stad in het Nederlands en in het Engels (ja ook voor toeristen). Beste BW, gemeente, en gemeenteraad jullie zouden de stad een extra verdieping geven om dit terug te halen in een vaste vorm. En het zou ook echt een mooi eerbetoon zijn naar Hans toe.

Vrijheid, daar gaat het dus om. Vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, vrijheid in beeldende kunst, vrijheid van godsdienst, de vrijheid van dat je mag zijn wie je bent en nog veel meer vrijheden. Je bent vrij. En daarom herdenken we op 4 mei en vieren we op 5 mei. Maar ik vind dat je elke dag de vrijheid moet kunnen vieren net zoals je ook elke mag herdenken, je bent vrij om te doen en laten wat jij wilt.

Maar om even te zien en echt te voelen wat het privilege van vrijheid is en wat er gebeurt als het er niet is, wil ik je graag tippen voor deze bijzondere schuldige plek in Woerden. Een plek om even stil te staan of juist in gesprek te gaan. Pak eens een moment en loop of fiets naar de Prins Bernhardlaan, naar deze al vaste "schuldige" plek. Het zal je aangrijpen en raken. Hoe raar het ook klinkt, deze "schuldige" plekken verbinden meer dan ooit. Daarom moeten ze er echt allemaal komen. Zo en nu ga ik een nieuwe lans halen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden