De Vries met zijn kleinkinderen op de foto nadat hij zijn lintje had ontvangen. FOTO:Wilma de Jonge
De Vries met zijn kleinkinderen op de foto nadat hij zijn lintje had ontvangen. FOTO:Wilma de Jonge (Foto: Wilma de Jonge)

,,Ik kan het iedereen aanbevelen"

Op het moment dat heel Nederland zich opmaakte voor een natte Koningsdag, ontvingen een dag eerder in de Petruskerk verschillende Woerdenaren een lintje. Dick de Vries was één van de gelukkigen.

Woerden - Een beloning voor jarenlang vrijwilligerswerk bij AV Clytoneus. Zo zag Dick de Vries zijn onderscheiding die hij met nog vele andere Nederlanders ontving tijdens de nationale lintjesregen. Een kroon op zijn werk. ,,Het was helemaal geweldig. Als je door de jaren heen dat langs ziet komen denk je het zal me allemaal wat. Toch, als je jezelf dan al die jaren druk hebt gemaakt komt het ook anders over. De vereniging sprak hiermee zijn waardering uit en dat gaf mij een heel warm gevoel", wist De Vries over de onderscheiding die hij ontving.

Al sinds de jaren tachtig is hij actief bij de Woerdense vereniging. ,,Toen mijn dochter een jaar of elf was wilde ze net als ik op atletiek." Getooid in hardlooptenue bracht hij haar naar de trainingen om vervolgens zelf een rondje te gaan lopen. ,,Daarop werd ik gevraagd om bij de trainingen te helpen aangezien steeds meer kinderen mee gingen doen." Met zijn achtergrond als nationaal kampioen op de 800 meter bij de junioren bleek hij geknipt voor deze rol. ,,Een jaar later nam ik deel aan de eerste trainerscursus en uiteindelijk heb ik er een gehele beroepsopleiding bij gekregen."

Door de jaren heen voerde De Vries dan ook verschillende vrijwilligerstaken uit. Hoofdtrainer middenafstanden junioren en senioren gecombineerd met het verzorgen van de overkoepelende trainingsdoelen en -roosters tot 2001, een Power Walk opgepakt en momenteel verzorgt De Vries de koffie. Gezondheid noopt hem er immers toe om zijn werkzaamheden bij de vereniging op een lager pitje te zetten. ,,Ik heb longklachten en daardoor kan ik bijvoorbeeld in de winter geen training meer geven. Dat compenseerde ik dan weer door bijvoorbeeld voor de koffie te zorgen."

Vooral de Power Walk groep was iets waar De Vries zich de afgelopen tijd voor inzette. ,,Ik nam de groep over van Jo Goossens, maar hij had er een bedrijf onder hangen. Ik als particulier zou dit dus niet kunnen overpakken. Toen bracht ik het bij Clytoneus onder. Binnen no-time schoot de groep van zestig actieve leden omhoog naar honderd deelnemers", schetste De Vries de rappe groei van de variant waarbij het de bedoeling is dat je flink doorstapt.

,,Wat ik in de toekomst nog zal doen moet ik nog bekijken. De club zal ik in ieder geval nooit meer verlaten. Misschien dat ik in de zomer nog wat trainingen kan geven. Gasttrainingen bijvoorbeeld waarbij interesse is om wat met een specifiek onderwerp te doen. Een lezing geven, dat kan ook nog", filosofeerde De Vries al hardop over de toekomst. ,,Ik kan het in ieder geval iedereen aanbevelen. Actief bij een club zijn."

,,Als ik terugdenk, dan zag ik ook dat ik behoorlijk veel heb gedaan. Dat dit met een lintje werd beloond is erg mooi. Mocht nou iemand in Den Haag zitten en denken laten we hem eens een lintje zou dat veel minder waarde voor mij hebben gehad. Je weet dat dit uit de leden komt en dus geeft dit waardering van onderaf. Dat was voor mij heel speciaal."

Meer berichten