De handelaren in 2016 massaal op een rij om te bieden op de eerste graskaas van het seizoen. De opbrengst is voor het goede doel.
De handelaren in 2016 massaal op een rij om te bieden op de eerste graskaas van het seizoen. De opbrengst is voor het goede doel. (Foto: Winny van Rij)

Graskaasdag wordt een landelijk event

Het ACW bestaat uit zowel boeren als handelaren en dat maakt dat ze succesvolle evenementen kunnen organiseren. Toch zou Cees Verburg er nog meer handelaren bij willen betrekken. "Ze onderschatten de kracht van de Graskaasdag en de zomerse kaasmarkten," meent hij. Juist in Woerden. "Hier staan stad en platteland dichter bij elkaar dan in Gouda met heel veel sfeer omheen." Dat ontdekte de Bond van Boerderijzuivelbereiders ook. "Ze overwegen er met flinke publiciteit een landelijk event van te maken, waarschijnlijk vanaf volgend jaar." Hiermee komt Woerden dan nog eens extra op de kaart en zullen nog veel meer mensen ervaren hoe het ACW de sfeer van de markten van weleer terugbrengt. Op de Graskaasdag, dit jaar op zaterdag 1 juni, wordt echt gehandeld en tijdens een veiling flink geboden op de eerste grote graskaas, voor het goede doel. "Dit jaar gaat de opbrengst naar Stichting Leergeld Groene Hart en het Prinses Maxima Centrum," licht Cor Janmaat toe. De handelaar die de Graskaas uiteindelijk koopt tegen een bedrag van tussen de 15.000 en 23.000 euro, vorig jaar John de Goeij, snijdt de kaas het jaar erop aan en deelt dit uit of verkoopt de stukken.

Meer berichten