Cor Janmaat en Cees Verburg houden zich samen met Bert en Adrie Vollering, Gerben van de Weerd en Ariën Smorenburg bezig met de verbinding stad en platteland vanuit het 60-jarige ACW
Cor Janmaat en Cees Verburg houden zich samen met Bert en Adrie Vollering, Gerben van de Weerd en Ariën Smorenburg bezig met de verbinding stad en platteland vanuit het 60-jarige ACW (Foto: Winny van Rij)

Boerenkaas populairder dan het ooit geweest is

De handel in boerenkaas is levendiger dan ooit, vertellen Cees Verburg en Cor Janmaat van het 60-jarig ACW, Agrarisch Centrum Woerden. "We hebben gewoon een heel goed product," zegt Cees. "Nederlandse boeren behoren al jaren tot de top van de wereld. We onderschatten dat vaak."

Door Winny van Rij

Woerden - "Het ACW werd opgericht om stad en platteland met elkaar te verbinden," zegt Cor. En daar slaagt het ACW behoorlijk goed in met de Koeienmarkt, de Graskaasdag, zomerse kaasmarkten, kaaskeuring aan het eind van de zomer en De boer op. "13 april bezochten 500 mensen de vier deelnemende bedrijven aan Barwoutswaarder." Hier staat ook de boerderij van Janmaat. "Mijn ouders maakten al kaas, in het begin 7 dagen per week zowel 's morgens als 's avonds. Vroeger verkochten ze hun kaas aan handelaren, maar sinds 15 jaar iedere zaterdag op de streekmarkt. Daarnaast elke woensdag op een foodmarkt in Amsterdam. "Net een dorp met 70% vaste klanten." Op donderdag in het zomerseizoen op de kaasmarkt in Gouda. "Daar komen vooral toeristen."

Handel nog met handdruk

Cees woont in Zegveld. "Mijn vader kwam hier halverwege de jaren 60 Bas den Hollander sr. tegen. Hij belandde in de kaashandel, begon met venten, bouwde succesvolle weekmarkten op en een winkelgroep met ruim 20 kaasspeciaalzaken." Begin jaren 90 startte Cees de kaasgroothandel in Zegveld en vanaf 2001 in Bodegraven, onder de naam De Groot Verburg. "Met ons goede team verkopen we graag boerenkaas, kaas met een verhaal dat we graag aan onze klanten vertellen. Consumenten willen weten waar het vandaan komt, hoe het bereid wordt en hoe we omgaan met dierenwelzijn." In het begin van het jaar spreken ze met iedere boer die voor hen kaas maakt. "Over de hoeveelheid en prijs. Deze afspraken bevestigen we met een handdruk."

Goede toekomst

Het aanbod boerenkaas groeit sinds het quotum eraf is. "Dat kan de prijs drukken, maar onze boerenkaas heeft zeker een gezonde toekomst."

Meer berichten