Foto: Marieke Markus

Plukze

Junior Brandenburg - Geen zorgen, ik zal in mijn column niet leuteren over criminelen en de plukze-wetgeving, maar u meenemen in hoe er weer iets moois in Woerden tot stand kwam.

Vele malen heb ik al stilgestaan bij het goud van de Woerdense samenleving. Sterk, onderling verbonden en veel voor elkaar over. Een sociaal veld waarin vele vrijwilligers mooie dingen mogelijk maken. Dit samen met maatschappelijk betrokken bedrijven die een stevige binding hebben met Woerden.

In dat veld vol pareltjes zijn er enkele parels die in het dagelijkse leven misschien niet zo opvallen, maar toch heel opvallende dingen doen. Dingen waar we weinig over horen maar die fundamenteel het verschil maken.

Vanuit Expeditie de Verbinding ben ik uit eerste hand getuige geweest van het wonderlijke vermogen van betrokken Woerdenaren om elkaar te vinden en razendsnel resultaten neer te zetten. En wat mij persoonlijk inspireert, is dat het zeer bescheiden Woerdenaren zijn.

Dat zijn dus niet de jongens en meiden die u regelmatig in de krant voorbij ziet komen of degene die u zich ziet verliezen in pretenties. Hier geen gevallen van grote groene mond maar nog geen groene onderbroek kunnen vullen. Of van veel sociaal lawaai maar bijzonder weinig wol waarvan alleen de betreffende roeptoeter nog wat kan spinnen.

Het gaat hier om de jongens en meiden die het niet voor de bühne doen maar voor het "echie". Vanuit overtuiging en gevoel. En daar komen mooie dingen uit die inspireren en die bewoners subtiel weten te betrekken bij waar we samen een halt kunnen toeroepen aan bijvoorbeeld voedselverlies, insecten-sterfte, eenzaamheid, etc.

En heel soms komt daar iets uit dat heel zichtbaar is en waar we allemaal een beetje extra van kunnen genieten. En het geval wil dat uit precies zo een samenwerking van gedreven Woerdenaren met overtuiging, gesteund door een sociaal betrokken groep bedrijven en organisaties heel snel en stil iets moois is gekomen.

Waar pluktuin-initiatieven sterk gebonden zijn aan beschikbare ruimte, is in Woerden het concept nu omgedraaid en brengen we de pluktuinen naar plekken waar dit eerst niet mogelijk was. En wel door de lancering van plukbakken. Vol kruiden en groenten waar straten en wijken samen gebruik van kunnen maken, ook als er geen groen in de buurt is. Volgende week worden de eerst gelanceerd in het stadshart en is het tijd voor u om er de spreekwoordelijke vruchten van te plukken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden