De solistes: Linda Holleman (l) en Arianne in 't Veld. Foto: Anne-Marie Vahl-Gorter
De solistes: Linda Holleman (l) en Arianne in 't Veld. Foto: Anne-Marie Vahl-Gorter (Foto: Anne-Marie Vahl-Gorter)

Bijzondere concerten door Orkest van het Groene Hart

Om in een symfonieorkest te kunnen spelen, moet je het conservatorium gedaan hebben. En de orkesten vind je alleen maar in de grotere steden. Twee van de misverstanden over de wereld van Bach, Mozart, Vivaldi en Beethoven. Want in ons eigen Groene Hart kun je als amateurmuzikant terecht bij het - dit jaar jubilerende - Orkest van het Groene Hart.

Door Roy Visscher

In 1984 werd het orkest opgericht door Cor van Kleef, die ook de Woerdense Muziekschool heeft opgestart. In de beginjaren voerden fluiten nog de boventoon, tegenwoordig is de balans tussen de verschillende instrumentensecties een heel stuk beter. Optreden doet het orkest voornamelijk in de 'eigen' regio, de repetities zijn in Woerden. Dat is, naast Bodegraven, ook de stad waar de festiviteiten vanwege het 35-jarig bestaan plaatsvinden. Zo is er op 18 mei een concert in Woerden, dat een week later wordt herhaald in Bodegraven. Speciaal aan deze concerten: de inbreng van de jonge muzikantes Arianne in 't Veld op viool en Linda Holleman op de - voor de symfoniewereld ongebruikelijke - altsax. Arianne gaat samen met Bea Selman soleren in Largo ma non tanto, onderdeel van een dubbelconcert van Bach. Linda doet dat in het Concert voor altsaxofoon en strijkorkest van Glazounov.

Vuurdoop

Linda Holleman (17) komt uit de fanfarewereld. Zo speelde ze bij fanfare Linfano in Linschoten en later bij het bekende Nationaal Jeugd Fanfareorkest. Ze kan als saxofoniste niet in het Orkest van het Groene Hart spelen. Wel musiceert ze nu in Het Klooster in Woerden bij Talent XL, dat regelmatig samenwerkt met het orkest. Maar voor haar is het straks de eerste keer dat ze daarmee op het podium speelt. "Eerst moest ik auditie doen, waar ik goed doorheen kwam. Daarna heb ik het te spelen stuk thuis ingestudeerd. Ik heb nu één keer samen met het orkest gerepeteerd en ook dat ging best goed." Arianne in 't Veld is al een aantal jaren lid van het orkest. "Net als mijn vioolinstructrice. Zij was het die me overhaalde om me aan te melden. Ik dacht zelf dat ik niet goed genoeg zou zijn. Toch mag ik straks soleren, best spannend hoor."

Koor

Maar de jubileumactiviteiten beperken zich niet tot deze concerten in mei. Eind dit jaar is er een 'scratch Messiah'. Daarbij kunnen zangers zich aansluiten om als koor op te treden met het orkest. Ook is de vereniging een concert speciaal voor kinderen aan het voorbereiden. Op 26 juni is er een open repetitie, voor ervaren muzikanten én voor diegenen die al een aardig muzikaal niveau hebben bereikt maar geen orkestervaring hebben. Benieuwd hoe het voelt te spelen in een echt symfonieorkest? Instrument meenemen en aanschuiven maar. En daarna wellicht aanmelden als lid, want het orkest kan zeker nieuwe leden gebruiken. Onder dirigent Jim Benjamin Roodnat heeft het momenteel 35-koppige orkest zich sinds 2014 snel verder ontwikkeld. In de woorden van secretaris en altviolist Harrie van Opstal: "De gemiddelde leeftijd van de musici is relatief laag. Maar de kenners zien ons nu als 'best wel een goed orkest'. Alleen zou versterking van de strijkerssectie een nog iets betere muzikale balans creëren." Dus (alt)violisten, cellisten en contrabassisten: kijk voor meer info op www.ovhgh.nl. Daar is ook meer over het jubileumjaar te vinden en zijn audiofragmenten te beluisteren.

Meer berichten