5 van de 70 mensen die zondag auditie deden voor de Historische Spelen Woerden. "De selectie wordt nog heel lastig," aldus scriptschrijver en leider van het artistiek team Jimmy Plooij.
5 van de 70 mensen die zondag auditie deden voor de Historische Spelen Woerden. "De selectie wordt nog heel lastig," aldus scriptschrijver en leider van het artistiek team Jimmy Plooij. (Foto: Winny van Rij)

Er zit zeker wel een 'Han' bij

Veelbelovende 'historische' audities. De vierde editie van de Historische Spelen Woerden komt er weer aan met in totaal acht voorstellingen tussen Kerst en oud en nieuw in het Klooster. Hier streden zondag maar liefst 70 talenten voor een rol tijdens een middag durende auditie en de keuze is niet eenvoudig voor 'De dagen van Han'.

Woerden - "Tof gedaan, sterk neergezet", prees Jimmy Plooij de acteurs in spé. Bij hem droegen ze een vooraf bepaald stukje tekst voor uit het script dat hij schreef. "Gebaseerd op de dagboeken van Woerdenaar Han Gerritse. Hij was 13 toen de oorlog begon en we volgen hem en andere personen door de oorlog in vijf jaren, dus in vijf delen." De auditanten deden mee aan workshops theater, zang en dans en werden ondertussen nauwlettend bestudeerd door het artistieke team bestaande uit Kloosterdocenten onder leiding van Jimmy. "Als je op al die drie disciplines uit de voeten kunt, is dat wel een voordeel," legt hij bij de start uit. "Voor 40 rollen hebben we in ieder geval 24 personen nodig."

Mooie verdeling

Dit jaar is er niet slechts een hoofdrol van begin tot eind, het gaat om verschillende personages. "Mooi verdeeld over alle leeftijden, mannen en vrouwen." Wat dat betreft zat er een mooie afspiegeling in de zaal. De uitslag was zondag nog niet bekend. "De selectie wordt erg lastig." Uiterlijk 28 mei zullen de spelers bekend zijn.

De Historische Spelen 2019 gaan over de jaren van de Tweede wereldoorlog en de bevrijding in Woerden onder de titel 'De dagen van Han' naar de dagboeken van Han Gerritse die 13 jaar oud was toen de oorlog uitbrak. Hij woonde naast de ijzerhandel van zijn ouders waar hij de oorlogsjaren prachtig beschreef. In het muziektheaterstuk zien we Han van jongen man worden. Het dagelijks leven wordt naarmate de dagen en jaren vorderen steeds minder voorspelbaar.

Han volgt het wereldnieuws via de Engelse radio. Hij luistert naar de toespraken van Koningin Wilhelmina, naar nieuwsuitzendingen en hoorspelen. Hiermee probeert hij grip te houden op de gebeurtenissen. Ten tijde van de bevrijding is Han 18 jaar oud en realiseert hij zich dat de oorlog hem de mooiste jaren van zijn leven ontnomen heeft. In 'De dagen van Han' pikt scriptschrijver Jimmy Plooij een aantal belangrijke elementen, gebeurtenissen en personen uit de vijf jaren die de oorlog bestreek. Het belooft wederom een prachtig Historisch Spel over Woerden te worden.

Zie Facebook 'Historische Spelen Woerden'

Meer berichten