Expositie Rietwerk, Petra Bakker en Willem Jacobs exposeren met Rietwerk in Galerie van Slagmaat, nog te zien op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur.
Expositie Rietwerk, Petra Bakker en Willem Jacobs exposeren met Rietwerk in Galerie van Slagmaat, nog te zien op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur. (Foto: )

Expositie Rietwerk combineert kracht en kwetsbaarheid

"Kijk dat blauw van de nacht achter het riet," wijst Willem Jacobs enthousiast naar een serie van vier foto's op de achterwand van de expositieruimte bij Galerie van Slagmaat. "Die heb ik bij Waterrijk genomen in het blue hour, anderhalf uur voordat de zon opgaat, prachtige kleuren." Hij exposeert foto's en gedichten en zijn levenspartner Petra Bakker maakte er prachtige sieraden bij in de kleuren van deze foto's.

Door Winny van Rij

Woerden - Voor dag en dauw struint Willem door Waterrijk. "Wat je daar allemaal ziet, geweldig." Het duurde niet lang voordat deze dichter, of eigenlijk taalarbeider, er foto's van maakte. "Ik wilde iets met foto's en gedichten doen en ben toen op Hans van Ommeren afgestapt." Hij gaf Willem een goede lens. "Hij zei, je zit er toch, neem goeie foto's. Hans deed het een keer voor en zei, zoek het licht in de foto's. We zouden de expositie samen doen maar hij overleed helaas op 20 december." Willem had al eerder zijn bijzondere bundel 'Landwerk' op Japans geschept papier met Hans gemaakt. "Ik had gedichten over oude beroepen zoals boer, kraanmachinist, schipper. Hans zocht er geschikte oude foto's van hemzelf bij."

Vertrouwen

Willem trekt de polder in om alles op een rijtje te krijgen. "Om te zorgen dat alles recht komt in mijn kop. Ik kom er tot rust. Ik ben geboren in de polder. Er is altijd beweging, een schreeuwende meeuw in de lucht, een vogel die drinkt uit de rivier." Dat geeft hem vertrouwen. "Als die vogel daaruit drinkt, vertrouwt hij de rivier. Voor mij een signaal om er op te vertrouwen dat het leven is zoals het is." Kijkend naar het riet ontdekte hij hoe sterk het is. "Het moet flink stormen wil het riet buigen, maar het komt altijd weer omhoog. Als een stengel knakt, neemt een andere het weer mee omhoog."

Verrassende sieraden

In de expositieruimte hangt een serie foto's met gedichten die alle aspecten van het riet en van het leven laten zien en het mooie is dat Petra voor elke foto met gedicht bijpassende sieraden ontwierp. "Ik maak al een tijdje sieraden maar er is altijd zo'n overvloed aan kleuren. Toen ik de kleuren in de foto's van Willem zag, inspireerde mij dat enorm." Met de foto's in de hand ging ze op zoek naar geschikte kralen. "Het leverde verrassende en onverwachte kleurcombinaties op." Een van de foto's laat een klaproos zien in een veld vol groen, dat leverde een prachtige groene ketting op met een klaproos als opvallend detail.

Audiotour

De expositie is nog op 24 en 25 mei te zien en beleven. Petra: "Als je er langs loopt, hoor je het riet zoemen, zie je de weersinvloeden." De audiotour kan ook. "Ik sprak de gedichten in", aldus Willem. "Leuk en anders dan wanneer je het zelf leest", aldus een bezoeker.

Meer berichten