Hendrie van Assem ging onlangs met pensioen. "Ik ga mijn gezicht nog meer laten zien in de Woerdense samenleving en een aantal dossiers oppakken."
Hendrie van Assem ging onlangs met pensioen. "Ik ga mijn gezicht nog meer laten zien in de Woerdense samenleving en een aantal dossiers oppakken." (Foto: Winny van Rij)

Ik ga nog meer mijn gezicht laten zien

Ken uw raadslid: Hendrie van Assem. De Rietveldbrug noemt hij fakenieuws. "Het is gewoon de Gildenbrug die weer van stal is gehaald. Die hadden we zes jaar geleden al naar het rijk der fabelen verwezen." Als iemand weet welke dossiers hoe lang al spelen is het Hendrie van Assem wel. Nestor van de gemeenteraad, vervangt de burgemeester bij afwezigheid als voorzitter van de raad.

door Winny van Rij

Woerden - "Ik kan de brug, de westelijke randweg en het creëren van schuifruimte voor bedrijven alleen maar samen zien, dat is nu wel even mijn speerpunt, ja." Wat hem betreft komt de westelijke randweg er gewoon en krijgen bedrijven de ruimte bij Van Ooijen. "Daar is plek genoeg. Ook Snel wil uitbreiden en liever niet weg uit Woerden omdat hier de meeste medewerkers vandaan komen. Doe daar wat voor." Zijn partij Inwonersbelangen is daarom een petitie gestart: westelijkerandweg.petities.nl.

Energiekennis

Ook op het gebied van energie laat Hendrie van zich horen. Zijn vader was brandstofhandelaar, haalde turf uit Vinkeveen. "Toen ging hij over op kolen, later op gas en nu moeten we van het gas af, krijgen we de derde energietransitie," zegt hij die vanuit de praktijk kent, tot voor kort hij in de bouw werkte maar sinds deze maand met pensioen is.

Trots

Op dit onderwerp laat hij ook van zich horen bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VNG. In de 20-koppige Commissie Raadsleden en Griffiers. "Ik ben uit 700 kandidaten gekozen." Hij zegt het met de nodige trots want tot voor kort kreeg een lokale partij geen plek. "Eigenlijk had je voorheen alleen een commissie van burgemeesters en wethouders." Hij levert zijn bijdrage vanuit de praktijk. "Als ze roepen dat iedereen op warmtepompen moet overgaan, vraag ik waar ze die willen laten produceren waarop ze het antwoord schuldig moeten blijven. Het wordt teveel van bovenaf bepaald zonder te kijken of iets haalbaar is."

Lijst4

Op deze manier zit Hendrie ook in de lokale politiek. Deze geboren en getogen Harmelenaar stemde de eerste keer net als zijn ouders CDA. "De tweede keer ging ik zelf nadenken." Hij kwam bij de VVD, maar uiteindelijk vond hij dat te landelijk bepaald. Toen hij was gestopt kwam een verontruste groep plaatsgenoten naar hem toe om iets te doen tegen de persoonlijke belangen in de politiek. "Vriendjespolitiek. Ze stelden zelfs een zwartboek op." Zo ontstond Lijst4, later Inwonersbelangen. Een van de belangrijkste onderwerpen in die tijd was de komst van 12 hectare glastuinbouw. "Vanwege de bouw van Leidscherijn. Het ging niet door." Het bezorgde hem wel grijze haren. "Ze noemden me een don quichot. Het kostte veel tijd en energie, ik beet me er als een pitbull in vast en bewandelde alle mogelijke wegen."

Windmolens

Dat lukte ook met de windmolens. "We konden minister Kramer er destijds van overtuigen dat windmolens niet zo dicht bij woonwijken horen." In dat opzicht kijkt hij nu met argwaan naar de plannen voor Leidscherijn. "De geplande windmolens komen met hun slagschaduw ver over de woonwijk." De opbrengst van de molens is maximaal 40%. "De rest betaalt de burger via de energierekening. Je kunt je geld maar een keer uitgeven, maar is dit de goede manier?"

Meer berichten