Leerlingen van het Kalsbeek College brengen hun stem uit voor de Europese scholierenverkiezingen.
Leerlingen van het Kalsbeek College brengen hun stem uit voor de Europese scholierenverkiezingen. (Foto: Kalsbeek College)

Europese verkiezingen leven onder scholieren Kalsbeek College

Als het aan de scholieren van het Kalsbeek College ligt, zal de winnaar van de Europese scholierenverkiezingen niet veel verschillen van de parlementsverkiezingen. Dat verwacht Kalsbeek-leerling Wieke Hol, die de schaduwverkiezingen op het Kalsbeek College locatie Schilderspark mede organiseert.

Woerden - Wieke Hol organiseert de Europese verkiezingen met een aantal leerlingen uit 4 vwo, dat betrokken is bij de EPAS (European Parliament Ambassador School, een project voor leerlingen met interesse voor Europese politiek en Europese samenwerking. De afgelopen twee weken hebben ze hun medeleerlingen van het Kalsbeek College benaderd voor de verkiezingen. In de school hangen posters van partijen die meedoen en ook op Instagram hebben ze berichten gedeeld met informatie over de partijen waarop gestemd kan worden.

De EPAS-leerlingen van het Kalsbeek College spraken de afgelopen weken veel leerlingen over de verkiezingen. Die leven volgens best wel. “In het kader van politieke bewustwording en burgerschapsvorming vinden wij het onwijs belangrijk dat onze medeleerlingen stemmen”, vertelt Wieke Hol uit 4 vwo. “Daarom hebben wij een rooster opgesteld voor de stembusgang. We gaan persoonlijk alle klassen in om de leerlingen op te halen. Natuurlijk zijn ze niet verplicht om te stemmen, maar we hopen op een goede opkomst.”

Voor de verkiezingen hebben de leerlingen de aula omgebouwd tot stembureau. Om beurten komen de klassen stemmen. Elke leerling krijgt een stembiljet, die ze in een van de twee stemhokjes invullen om het biljet vervolgens in een stembus te gooien. Vrijdag en maandag kon er worden gestemd. Dinsdag worden de stemmen geteld en ingestuurd naar ProDemos, een landelijke organisatie.

Woensdag 22 mei om 17.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt van de landelijke Europese scholierenverkiezingen. Direct na de bekendmaking is de uitslag per school terug te vinden op www.scholierenverkiezingen.nl. De Scholierenverkiezingen worden altijd nauwgezet door de politiek en de media gevolgd, want ze blijken een goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen.

Meer berichten