De hond van Reem Bakker gaat altijd mee naar de praktijk en tussen de middag wandelen ze samen. "Even het hoofd leegmaken."
De hond van Reem Bakker gaat altijd mee naar de praktijk en tussen de middag wandelen ze samen. "Even het hoofd leegmaken." (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Reem Bakker: 'Ik wil Woerden tot bloei laten komen'

Hij zit nu zo'n zes jaar in de politiek waarvan het laatste als eenmansfractie: de fractie Bakker. Hij legt vele parallellen met zijn vak, is chiropractor en heeft een eigen praktijk. "Eigenlijk behandel ik klachten, zowel in mijn praktijk als in mijn raadswerk." Om beter met elkaar te kunnen samenleven, vind hij het belangrijk te weten waar iemand vandaan komt. "Dan weet je ook waar de pijn zit."

Door Winny van Rij

Harmelen - Om dat te ontdekken, leest Reem heel veel en volgt alle nieuwssites. "Ik noem mezelf een nieuwsjunkie, wil altijd al het nieuws weten. Als er iets bijzonders gebeurt zoals na de overwinning van Baudet, koop ik alle kranten. "Ik wil gewoon wie wat schrijft en zo mijn eigen mening vormen." Dat heeft hij niet van een vreemde. "We hadden thuis twee kranten en mijn vader en ik vochten erom. In mijn familie had iedereen wel een mening en ik wilde daar iets mee doen," verklaart hij zijn stap naar de politiek. "Ik volg vele debatten, ook de Engelse en heb vier jaar in Engeland gestudeerd. Ik kom er nooit meer van los," grapt hij.

Van binnenuit

Reem zoekt in zijn praktijk en het raadwerk oplossingen om klachten van binnenuit te behandelen. Zo vindt hij dat Woerden meer naar de binnenkant moet kijken. "Niet alleen nieuwe randwegen, woningbouw en alsmaar groeien. Je kunt niet groeien en bloeien tegelijk, dat gaat ten koste van kracht. Steek meer tijd in het tot bloei laten komen van Woerden. Wat dat betreft ben ik blij dat de Wagenstraat nu aangepakt wordt." Hij wil dat Woerden niet groter wordt dan 60.000 inwoners. "Laten we dit lieve, landelijke stadje blijven, of wil je Houten en Nieuwegein achterna?"

Filosofisch

Dat tot bloei laten komen betrekt Reem ook op integratie. "De Molukse gemeenschap is goed geïntegreerd, daar is tijd in gestoken. Heel anders dan de Marokkaanse gemeenschap en statushouders. Meer los zand, maar de kracht van Woerden is wel dat we dit samen kunnen oplossen." Het klinkt filosofisch, realiseert hij zich. "Maar ik heb er nu met enige afstand naar kunnen kijken, heb enorm veel gelezen en laat me minder leiden door de waan van de dag."

Lokaal gericht

Tot de vorige verkiezingen zat Reem bij de VVD. "Ik volgde daar trainingen en leerde veel." Ook in een zin zeggen waarom iemand op hem zou stemmen. "Ik maak mensen beter en ga heel Woerden beter maken. Dat was toen al mijn zin, heel lokaal gericht." Aangesproken worden op landelijke fouten vond hij steeds lastiger. "Bewindslieden van de VVD liggen geregeld onder vuur, patiënten bleven weg." Hij vindt de VVD steeds meer een betuttelende partij worden. Dat en het feit dat hij bij de vorige gemeentelijke coalitieonderhandelingen op een zijspoor kwam, maakten dat hij alleen verder ging, maar dat gaat veranderen.

Warme gevoelens

"Hoewel ik heb gemerkt dat ik door mijn levens- en raadservaring alleen ook iets voor elkaar kan krijgen, mensen ergens toe kan aanzetten, ga ik na de verkiezingen in 2022 niet verder als eigen partij." De kans is groot dat hij zich bij een andere partij aansluit met warme gevoelens voor LijstvanderDoes en Inwonersbelangen. "In ieder geval een lokale partij waarmee je een eigen geluid kunt laten horen. Andere partijen zijn toch een verlengstuk van een landelijke partij."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden