Reitse Lemstra en Luuk van Zutphen van de Raising Hats. Zondag 16 juni speelt de band om 15.00 uur in het RIE-Theater
Reitse Lemstra en Luuk van Zutphen van de Raising Hats. Zondag 16 juni speelt de band om 15.00 uur in het RIE-Theater (Foto: )

HET GESPREK: Unieke sound van de Raising Hats

Gitaar, bas, mandoline, keyboard, cajon, maar ook dulcimer, shrutibox, omnichord en een indianentrommel. De multi-instrumentale akoestische folkrockband Raising Hats met voorman Reitse Lemstra, de broers Luuk en Hans van Zutphen en Marco Betting is tien jaar, honderd nummers en veertien muzikanten verder. Op zondagmiddag 16 juni geven ze om 15.00 uur een jubileumconcert in het RIE-Theater. Bij het toegangskaartje krijgt iedere bezoeker hun verzamel-cd.

Door Winny van Rij

Woerden - Reitse die in het dagelijks leven tuinarchitect is, richtte de band tien jaar geleden op. Daarvoor had hij Indian Summer en werd twaalf jaar geleden door Willem Jacobs gevraagd bij de Muziek Academie. "Een singer-songwriter collectief." Hij bleef er twee jaar bij en richtte toen Raising Hats op. Luuk van Zutphen, samen met vier collega's verantwoordelijk voor de bewakingssystemen op de Intensive Care in het UMC, maakte er de eerste drie jaar deel vanuit en kwam er na de 'BruusQ-pauze' weer bij. "Wisselingen zijn lastig, iedereen moet zich de nummers weer eigen maken, maar onze formatie is nu wel stabiel."

Vooral cd's

De band treedt vijf of zes keer per jaar op. "We richten ons vooral op het maken van cd's", zegt Luuk. In die tien jaar brachten ze jaarlijks een cd uit met minimaal elf nummers waarvan hooguit drie covers. Die zijn vaak minder bekend, zoals Dear Docter van de Rolling Stones. "We maken wel weer een eigen arrangement", aldus Luuk. "We gooien er zeker niet met de pet naar, of met de hoed", grapt Reitse.

Burgemeester van Parijs

Hij schrijft, componeert en arrangeert alles zelf en heeft nooit gebrek aan inspiratie. "De nummers gaan altijd ergens over: het verschil tussen arm en rijk, atoomproeven, vuurwerk, dat we dichtgroeien, de aarde besmetten." Hij schreef ook over de aanslagen in Parijs. "Die op Charlie Hebdo volgde ik live. Ik was zo onder de indruk, binnen een uur had ik een Frans nummer geschreven." Later schreef hij nog een Franstalig lied met Jan Spring in 't Veld op accordeon. "Prachtig." Hij stuurde de Parijse burgemeester Anne Hidalgo beide opnames. "Ze reageerde keurig, was blij met de steun."

120 instrumenten

Tijdens het concert brengt Raising Hats een cover en 25 eigen nummers. "Een dwarsdoorsnede van de afgelopen tien jaar," licht Luuk toe. "Ballads afgewisseld met uptempo." Anders dan op de cd's. "Daarop arrangeren we veel met gebruik van geluiden van diverse instrumenten via het keyboard." Maar niet gevreesd. In zijn studio aan huis heeft Reitse zeker 120 verschillende instrumenten die allemaal gebruikt kunnen worden, zowel voor cd-opnames als tijdens optredens. Zo zet de band een indianentrommel in bij een lied over indianen en laten ze het Indiase orgeltje shrutibox bij drie nummers horen. De multi-inzetbare muzikanten worden voor wat betreft de techniek bijgestaan door Harald Schätschen. "Echt onmisbaar", besluit Reitse.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden