De doorkomst van de fietsers in de Rijnstraat gedurende een eerdere editie.
De doorkomst van de fietsers in de Rijnstraat gedurende een eerdere editie. (Foto: )

,,Voor Woerdenaren bereikbaar zijn"

De 35e editie van de Triathlon Woerden zal muzikaal worden omlijst. Maandagmiddag zullen de eerste zwemmers rond 13:00 worden weggeschoten in de haven. Een triathlon die de nodige aantrekkingskracht heeft vanwege het feit dat het een van de weinige stadstriathlons is.

Door Nik Mandemakers

Woerden - Maandagmiddag zullen weer verschillende atleten de binnenstad van Woerden om het tegen elkaar op te nemen. Traditioneel wordt op Tweede Pinksterdag de triathlon gehouden. Een combinatie van zwemmen in de singel, fietsen op de openbare weg richting de Ingenieur Enschedeweg en vervolgens hardlopen rondom de singel. Vrij toegankelijk en alles is te zien. ,,Waar je eerst de atleten uit het water ziet komen, kan je 200 meter verderop de eerste fietsers alweer zien vertrekken", wist ook bestuurslid communicatie en PR Erik Kroon.

Omdat het de 35e editie zal zijn, wordt ook door de organisatie iets extra gedaan. ,,Het wordt voor nu een muzikale editie", vertelde Kroon. ,,Er zal een dweilorkest op het kerkplein spelen zodat de atleten feestelijk onthaald kunnen worden. Eigenlijk was dit dweilorkest al gestopt, maar voor ons maakten ze een uitzondering. Daarnaast zal bij de oude touwslagersfabriek een groep jongens van de muziekschool met slagwerk de hardlopers een hart onder de riem steken."

Inschrijvingen

Waar de inschrijvingen al op de eerste dag van het jaar worden geopend, moet je om deel te nemen snel zijn. De kwart-triathlon is de populairste afstand en het duurt zo'n twee dagen om deze categorie gevuld te krijgen. ,,De andere plekken zijn dan vaak in een week tijd volgeboekt", vulde Kroon aan. Een voorbeeld waaruit blijkt dat mensen graag naar Woerden komen om in het centrum te sporten. Te laat met inschrijven? Dan zal de wachtlijst worden aangevuld met deze mensen. ,,Alleen is dat een vervelende term aangezien er maar weinig mensen afvallen", was Kroon tegelijkertijd eerlijk.

Wisselen

Één van de spectaculairste onderdelen van de triathlon is het wisselen. Nu gebeurt dat in de parkeergarage en is het nog niet zichtbaar voor het publiek. Echter, daar komt deze editie verandering in. ,,Op het plein hangen we een groot scherm en met camera's in de parkeergarage brengen wij zo het wisselen in beeld. We zaten ooit buiten en dat willen we ook wel weer doen, maar dat lukte dit jaar nog niet. Maar, dat is wel het hart van de triathlon. Een triatleet wil in twintig seconde van zwemmen naar fietsen en nog korter van fietsen naar lopen wisselen. Dat is stressvol en voor buitenstaanders mooi om te zien."

Regen

,,Nogmaals de charme van de triathlon is dat het midden in de stad plaats zal vinden. Daarom mogen er ook maar een maximaal aantal deelnemers meedoen. Anders is de veiligheid niet meer te waarborgen." Ook Kroon kijkt vooruit naar het mooie evenement, alleen de weersvoorspellingen kunnen nog enigszins roet in het eten gooien.

De komende dagen wordt veelal regen voorspeld. ,,Wij zijn daar alleen niet bang voor. Ik denk niet dat we het risico lopen dat er niet gezwommen mag worden", sluit Kroon hoopvol af.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden