De heipalen dienen als warmte- koudeopslag en de restwarmte van de koelingen zorgt voor het juiste klimaat in de winkel.
De heipalen dienen als warmte- koudeopslag en de restwarmte van de koelingen zorgt voor het juiste klimaat in de winkel. (Foto: )

Lidl bouwt eerste energie circulaire winkel

Begin september wordt in Woerden de eerste energie circulaire supermarkt van Nederland geopend; Lidl Zero. Door het innovatief koppelen van klimaattechniek, productkoeling, energieopslag en zonnepanelen blijft de energierekening op 0.

Regio – Lidl Zero is vandaag tijdens de Provada onthuld ''Duurzaam ondernemen zit bij Lidl in het DNA, zo hebben we de ambitie uitgesproken om in 2022 volledig CO2 neutraal te bouwen.

Het filiaal in Woerden krijgt 1766 zonnepanelen die worden verdeeld op het dak en de carports op het parkeerterrein. De heipalen dienen als warmte- koudeopslag en de restwarmte van de koelingen zorgt voor het juiste klimaat in de winkel. Lidl Zero is, net als alle filialen van de supermarktketen, aardgasvrij.

Andy van den Dobbelsteen van TU Delft is nauw betrokken bij Lidl Zero: ''In deze supermarkt zijn maatregelen getroffen die het gebouw toekomstbestendig maken met betrekking tot circulariteit. Lidl loopt hierin voorop, vind ik.'' Zo behoren de distributiecentra tot de duurzaamste van Europa en zijn gecertificeerd met BREAAM Outstanding en Excellent. Lidl heeft in totaal al ruim 72.000 m2 zonnepanelen op haar gebouwen geplaatst.

www.lidl.nl/zero

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden